Ange ditt sökord

Annons:

Okänt eksem på tummen

Hej!
Jag har under tio års tid haft stora problem med ett utslag på vänster tumme. Hela framsidan på tummen är som ett stort eksem som gör att min tumme är större från nagelbandet, över leden och ner på mer än halva tummen. Detta begränsar rörligheten och leden ömmar. Utsidan på eksemet är torrt, narigt och sårigt. Huden är hård och läderaktig. Jag har ett flertal gånger behandlats med kortisonsprutor direkt in i området, vilket de första gångerna gjorde det bättre, sedan hade det mycket liten effekt. Ingen läkare har någonsin sett detta eller kunnat säga mig vad det här egentligen är. All världens krämer har provats men ingen hjälper mig helt. Som bäst blir huden rörligare, senast provade jag protopic. Kan bifoga en bild om jag får tillfälle. Jag ber om hjälp för det här är verkligen ett problem för mig!!

Hej!
Det låter besvärligt och kroniskt. På din beskrivning tänker man i första hand på kroniskt eksem (neurodermit) men även psoriasis och andra mer ovanliga inflammationer i huden kan vara möjligt. Har ett hudprov (biopsi) tagits? Du bör fråga din hudläkare efter diagnosen, ibland är det tyvärr så att läkaren har diagnosen klar för sig men har inte lyckats förmedla detta på ett begripligt sätt för patienten. Om du inte träffat en hudspecialist bör du be om remiss till en sådan.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: