Ange ditt sökord

Annons:

Oidentifierade eksem

Hej

Jag har haft eksem runt ögonen i snart 10 år. Eksemet sitter på ögonlocket samt i ögongroparna. Har även haft eksem på innanlåret som jag framgångsrikt behandlat med hydrokortison 1%. Nu har jag beslutat mig göra något åt problemet runt ögonen också, och har för det ändamålet använt lite av kortisonet med 1% även där.

Är detta ofarligt? Jag uppskattar att det tar ca 1-2 veckor (?) av daglig användning av kortison för att ta kål på eksemet. Kan detta skada ögonen? Om så är fallet, vad finns det för andra alternativ till behandling?

Tack på förhand.

Hej!
Ögonlockseksem kan vara en besvärlig yttring av atopiskt eksem hos vuxna. Det finns också många andra anledningar till eksem på ögonlocken: Mjälleksem (seborroiskt), kontaktallergi tex mot innehåll i något smink, mm. Eftersom du även har eksem på låret kan man i första hand tänka på atopiskt eksem. Om du lyckas behandla bort eksemet med hydrokortison i en kort period som du beskriver, så är det bra och risken för kortisonbiverkningar mycket liten. Man bör dock inte ens med svag kortison, smörja under längre perioder vid ögat. Ibland kan det vara bättre att ta en lite starkare kortisonkräm för att verkligen behandla bort eksemet. Behandlingstiden anses alltså har mer betydelse för utvecklingen av kortisonbiverknigar, än styrkan på preparatet även om den också har betydelse förstås.
Det finns också nya preparat (tacrolimus (Protopic) och pimecrolimus (Elidel)) som inte är kortison och inte har kortisonets biverkningar. Just vid ansikts- och ögonlockseksem kan det vara effektivt med dessa behandlingar.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: