Ange ditt sökord

Annons:

Oidentifierade eksem

Hej

Jag har haft eksem runt ögonen i snart 10 år. Eksemet sitter på ögonlocket samt i ögongroparna. Har även haft eksem på innanlåret som jag framgångsrikt behandlat med hydrokortison 1%. Nu har jag beslutat mig göra något åt problemet runt ögonen också, och har för det ändamålet använt lite av kortisonet med 1% även där.

Är detta ofarligt? Jag uppskattar att det tar ca 1-2 veckor (?) av daglig användning av kortison för att ta kål på eksemet. Kan detta skada ögonen? Om så är fallet, vad finns det för andra alternativ till behandling?

Tack på förhand.

Hej!
Ögonlockseksem kan vara en besvärlig yttring av atopiskt eksem hos vuxna. Det finns också många andra anledningar till eksem på ögonlocken: Mjälleksem (seborroiskt), kontaktallergi tex mot innehåll i något smink, mm. Eftersom du även har eksem på låret kan man i första hand tänka på atopiskt eksem. Om du lyckas behandla bort eksemet med hydrokortison i en kort period som du beskriver, så är det bra och risken för kortisonbiverkningar mycket liten. Man bör dock inte ens med svag kortison, smörja under längre perioder vid ögat. Ibland kan det vara bättre att ta en lite starkare kortisonkräm för att verkligen behandla bort eksemet. Behandlingstiden anses alltså har mer betydelse för utvecklingen av kortisonbiverknigar, än styrkan på preparatet även om den också har betydelse förstås.
Det finns också nya preparat (tacrolimus (Protopic) och pimecrolimus (Elidel)) som inte är kortison och inte har kortisonets biverkningar. Just vid ansikts- och ögonlockseksem kan det vara effektivt med dessa behandlingar.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!