Ange ditt sökord

Annons:

Numelärt eksem? Nickel? Orsak?

Hej!
Jag är en 26 årig tjej som har stora besvär av eksem. Det hela började med i höstas att jag fick stora röda blemor på magen som kliades, sved och var irriterande. Detta va precis i höjd med linningen på byxorna. Tror det har med att skärpet som har metall på sig som kommit nära kroppen alt. metallpluppen som sitter innanför på jeansen som legat mot huden. Använder nu knappt jeans alls då det känns som att utslagen förvärras.

Sen i februari i år har det förvärrats. Utslag/eksem på framförallt armar och ben men även lår och knäveck. Jag har aldrig haft eksem tidigare! Det kan knappast vara psykosomatiskt betingat, då jag trivs mycket bra med mig själv och livet i stort.
Vad är det för nåt jag har? Olika läkare säger olika sak så jag vet inte vad jag ska tro. Har det med nåt jag ätit? Slutar därför nu med att använda mjölk i matlagning och äter ingen yoghurt för att se om det hjälper.

Finns det någon hjälp att få?? Jag äter Tavegyl men tycker inte att det hjälper särskilt väl. Fått även Atarax som jag kan ta vid behov innan jag ska sova.
Jag smörjer in mig med Zinkpasta och mjukgörande kräm/salva dagligen. Ett tag när jag smörjade in mig med Zinkpasta på kvällen så var eksemen avseevärt mycket bättre på morgonen, nästan borta. Men nu hjälper inte heller det. Jag äter zinktabletter också, har hört att det ska vara bra, tänkte att jag kanske har zinkbrist. Det hjälper inte heller nu.

Hur är det med solen nu på sommaren, bör jag undvika det nu pga eksemen? Blir helt galen på detta kliandet! Hoppas du har nåt bra svar att ge mig.

Eksem kan bero på olika orsaker, men det är tyvärr inte alltid man får reda på den exakt bakomliggande orsaken. Att Du får besvär i byxlinningen, kan sammanhänga med irritationen, då sannolikt jeansen sitter åt i midjan. Jeansknappar får numer inte innehålla nickel. Den vanligaste orsaken annars till nickelallergi är att man tagit hål i öronen och/eller använder oäkta örhängen.
Maten har en minimal betydelse för uppkomsten av eksem hos vuxna - det finns undantag men detta är mycket ovanligt. Ät en omväxlande kost.
Behandlingen av själva eksemet är att använda en kortisonkräm för att snabbt dämpa ner eksemretningen och klådan. Ibland kan det räcka med receptfri Hydrokortison från Apoteket kombinerad med en mjukgörande kräm. Många tycker Propyless eller Propyderm fungerar bra och ger dessutom en klådstillande effekt. Hjälper inte detta behöver Du en kraftfullare kortisonkräm som Elocon eller Betnovat, som ofta snabbt på 1 vecka ger symtomfrihet. Sommarsol ger många gånger en stabilisering av huden, dämpar klådan (om man inte bränner sig) och hjälper eksemet att läka ut). För mycket zinkpasta kan gärna torka ut huden, och göra besvären värre. Blir Du inte bättre, får Du söka upp Din läkare igen för hjälp.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.