Ange ditt sökord

Annons:

nodulocystoid akne?

Jag har på bröstet, halsen och upp till hakkanten återkommande svulster som efter en tid ibland, men inte alltid, förvandlas till finnar med gult innehåll som kan tömmas. Innehållet är var med en hårdare "kärna" av fett. Det syns ett tydligt hål i huden där denna kärna har suttit. Denna "krater" desinfecerar jag naturligtvis med sprit, men trots detta får jag upphöjda ärr. Jag är alldeles fläckig på bröstet av alla dessa ärr. På sommaren tycks solen ha en desinfecerande effekt på min hud samtidigt som ärren krymper ihop och syns mindre när huden blir brun.
Vad jag undrar är dels vad jag ska göra med de svluster som inte utvecklas till finnar, utan stannar upp och förblir små knutor med alltför tjockt hudlager över sig för att tömmas (fettknutan inuti blir då hård och ser ut som gult brosk, jag har skurit upp och sett detta vid något tillfälle),ytterligare en missprydnad sida vid sida om alla ärr.
Till saken hör att det sällan är ömma svulster, därför ser jag dem inte som vanliga finnar.
Jag undrar om det är akne (en gång läste jag om "nodulocystoid akne", det påminde om mina symptom, men kanske inte helt).
Ansiktet får ibland mindre fettknutor som inte inflammeras och som inte innehåller en hård fettkärna utan mjukt fett i en "påse". Även här är dock huden alltför tjock för att man ska kunna tömma ut innehållet utan att först skära (=slita) sönder huden (jag gör detta regelbundet ändå för att ta bort upphöjningen på en av dessa knutor som ligger alltför synlig i ansiktet för att tolereras, fettet återvänder dock alltid till sin "påse", hur stor åverkan man än har försökt göra på platsen för att förstöra förutsättningarna för denna fettdepå).
Jag är 34 år och har alltid haft fet, grovporig hy och finnar på bröstet, det nya sen några år tillbaka är just detta att huden som täcker är för tjock och "bevarar" knutorna.
Jag har läst mycket om ämnet men inte stött på mina egna symptom. Behandling med antibiotika tycker jag är överdrivet med tanke på resistensutveckling och andra biverkningar. Det är ju trots allt endast ett kosmetiskt problem.
Tack på förhand för din tid och dina synpunkter!

Svar till signaturen född-68
Din beskrivning stämmer väl in på nodulo-cystisk acne. Man har då just cystor i huden vilket betyder vätskefyllda hålrum som kan finnas lång tid och så småningom ger ärrbildning. Denna sorts acne bör behandlas med Roaccutan i tidigt skede för att undvika just ärrbildning. Jag kan nog inte hålla med dig om att detta bara är ett kosmetiskt problem. Jag anser att nodulo-cystisk acne är en svår hudsjukdom som bör behandlas med de läkemedel vi hudläkare har tillgång till idag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 18 juli, 2002 Publicerad: 18 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: