Ange ditt sökord

Annons:

Naturmedel?

Hej är en kille på 20 år som har problem med en del akne i ansiktet och på ryggen. Dock inte nu eftersom jag går på tetralysal, diffein (kväll)+ basiron (morg). I somras gick jag även till en homeopat som bl.a. sa att akne i ungdomen inte var något normalt och att man ska passa sig för vad man äter; mjölkprodukter och fläsk mm. Sedan gav han mig en flaska med som det står Uran-Nitrat (vädigt utspädd). Detta kostar mig ung. 500 kr varannan månad och jag förväntar mig ingen placebo-effekt eftersom jag själv är mäkta skeptisk till detta. Vad säger ni; är akne ibland förekommande i min ålder – försvinner den av sig själv – spelar maten någon roll? Och slutligen vad vet/tycker ni om homeopatiska metoder? Bör jag fortsätta? Jag kommer förmodligen att grunda mitt beslut på erat råd.

Hej!
Acne beror INTE på mjölk, fläsk mm i kosten. Enstaka personer märker tydligt att de försämras tex av choklad, då ska de undvika choklad eller det de reagerar för. Annars är acne nästan att se som en naturlig del av puberteten, men kan ibland vara av svårare och ärrbildande sort. Då finns det skönt nog effektiva mediciner idag.
Homeopati karaktäriseras av att det inte finns någon forskning av traditionell medicinsk sort, med hypoteser, statistisk prövning, standardiserade metoder och inte minst vetenskaplig granskning innan man får publicera sina resultat. Inom traditionell medicin brukar man ofta använda uttrycket "homeopatiska doser" om väldigt små doser av något som antagligen inte kan ha någon effekt. Så man kan säga att inom traditionell medicinsk vetenskap finns inga svar på om homeopaten hade rätt eller fel. Det återstår för honom/henne att bevisa! Däremot kan man inte låta bli att tänka på uttrycket "var och en blir salig på sin tro", och om du själv är så skeptisk så går du ju miste om placeboeffekten (och den finns ju även förstås vid användande av traditionella behandlingar som Tetralysal och Differin!, som du kanske tror lite mer på!).
Man kan absolut inte säga att du "bör" fortsätta med Uran-Nitrat, och man kan inte säga att det finns någon gängse vetenskaplig dokumentation av ämnets effekt. MEN- det finns säkert de som blivit av med sin acne en tid efter att de börjat med Uran-nitratet, om inte annat så går ju de mesta acneperioder över av sig själva och äter man då medicin samtidigt så vill man ju koppla tillfrisknandet till något...
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 november, 2003 Publicerad: 29 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: