Ange ditt sökord

Annons:

Naturlig återfettning

Har periodvis torr hud. Finns det risk att jag försämrar kroppens naturliga förmåga att återfetta huden om jag använder mjukgörande kräm? Finns det sätt att stimulera hudens förmåga att själv producera tillräckligt fett?

Huden blir ofta torrare under vintern pga att den omgivande luften har en lägre vattenhalt än under sommaren. Ytterhudens vattenhalt varierar därför mycket beroende delvis av omgivningen från ca 10-60% vatten. Ibland kan dessutom hudens fettinnehåll vara för lågt, vilket gör huden ännu mer torr. När man använder "återfuktande krämer" tar huden ofta upp både vatten, vattenbindande ämnen (t.ex karbamid, salter, mjölksyra, äggviteämnen) och fetter. Utifrån försök med dessa krämer (vet att det är gjort med ACO's produkter) har man inte sett någon bestående påverkan/skada på huden efter att man slutat använda dessa produkten.
Det har diskuterats att kosten i viss mån har en påverkan på fettinnehållet i huden, där kostens innehåll av långa och fleromättade fettsyror (t.ex från fisk och jättenattljusolja) i vilket fall kan påverka själva inflammationen i huden på ett gynnsamt sätt vid eksembesvär. Det enklaste sättet är nog trots allt att tillföra ämnena utifrån via kräm eller salva direkt på huden.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!