Ange ditt sökord

Annons:

Nagelpsoriasis utan tecken av psoriasis på kroppen?

Hejsan!

Jag har sedan 13års-åldern haft konstiga fingernaglar. Nu är jag 20 år och de ser likadana ut om inte värre. Från början var endast en av tumnaglarna gula och förstörda, nu är det sju fingernaglar. Jag kan inte riktigt säga om det är nagelsvamp eller psoriasis efter alla beskrivelser jag har läst om dessa två sjukdomar.

Det som får mig att fundera är att min pappa har psoriasis, men vad jag vet så har jag inte fått några märken på kroppen som skulle kunna tyda på att jag har psoriasis. Hans naglar är gula och han fick detta efter att det visades fläckar på kroppen.

Den gula färgen på fingernaglarna går inte djupare än hälften av nageln och på vissa av fingernaglarna har det ändast startat utifrån kanterna. Jag brukar oftast klippa de till den mån där gulafärgen tar slut men naglarna ser väldigt konstiga ut.

Jag har också lite gult på tånaglarna, gulheten börjar ute på kanterna och där är det lite förtjockat, men det är långt ifrån som på fingernaglarna.

Jag skulle väldigt gärna vilja veta er åsikt om vad ni tror att detta kan vara, och hur stor chans det är att det är psoriasis eftersom min pappa har det.

Tack på förhand.

Hej!
Du resonerar verkligen helt rätt och på precis samma sätt funderar hudspecialisten när man tar reda på vad detta är. En svampodling behöver göras, men det är mycket möjligt att detta rör sig om nagelpsoriasis med tanke på din ärftlighet. Du bör be din vårdcentral om remiss till hudspecialist för bedömning och diagnos.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: