Ange ditt sökord

Annons:

Nagelpsoriasis utan tecken av psoriasis på kroppen?

Hejsan!

Jag har sedan 13års-åldern haft konstiga fingernaglar. Nu är jag 20 år och de ser likadana ut om inte värre. Från början var endast en av tumnaglarna gula och förstörda, nu är det sju fingernaglar. Jag kan inte riktigt säga om det är nagelsvamp eller psoriasis efter alla beskrivelser jag har läst om dessa två sjukdomar.

Det som får mig att fundera är att min pappa har psoriasis, men vad jag vet så har jag inte fått några märken på kroppen som skulle kunna tyda på att jag har psoriasis. Hans naglar är gula och han fick detta efter att det visades fläckar på kroppen.

Den gula färgen på fingernaglarna går inte djupare än hälften av nageln och på vissa av fingernaglarna har det ändast startat utifrån kanterna. Jag brukar oftast klippa de till den mån där gulafärgen tar slut men naglarna ser väldigt konstiga ut.

Jag har också lite gult på tånaglarna, gulheten börjar ute på kanterna och där är det lite förtjockat, men det är långt ifrån som på fingernaglarna.

Jag skulle väldigt gärna vilja veta er åsikt om vad ni tror att detta kan vara, och hur stor chans det är att det är psoriasis eftersom min pappa har det.

Tack på förhand.

Hej!
Du resonerar verkligen helt rätt och på precis samma sätt funderar hudspecialisten när man tar reda på vad detta är. En svampodling behöver göras, men det är mycket möjligt att detta rör sig om nagelpsoriasis med tanke på din ärftlighet. Du bör be din vårdcentral om remiss till hudspecialist för bedömning och diagnos.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!