Ange ditt sökord

Annons:

Nagelpsoriasis

Min dotter är 8 år nu, när hon var 5-6 år fick hon en "ful" stortånagel. Den är förtjockad och porös, ser ut ungefär som på en gammal människa. Vi har varit på Danderyds hudklinik där dom tagit en svampodling som inte visade någonting. Dom trodde att nageln varit utsatt för ett trauma och att hon skadat nagelroten och att det inte är nåt att bry sig om. Vi fick dock cortisondroppar att behandla nageln med (på obestämd tid) svullnaden under nageln la sig då och nageln såg till en början bättre ut, vi slipar också ner den med jämna mellanrum. För att göra en lång historia kort, när jag nu läst lite om nagelpsoriasis så undrar jag om det inte är det hon kan ha. Hon har också problem med lite eksem bla bakom och i örat och framför, under armhålorna och vid ljumskarna. Kan man ha nagelpsoriasis bara på en nagel? eller vad tror ni det kan vara. Vi tycker vi skulle hört henne skrika om hon nu fått något hårt på sin nagel den borde ha blivit blå och ramlat av, istället såg det ut som nagelsvamp som växte fram så sakteliga. Vad som också vi tycker är konstigt är att svullnaden lägger sig utav cortisondropparna om hon nu har har skadat sin nagelrot. Jag hoppas ni kan svara på detta för jag är lite besviken över att intresset för hennes nagel och eksem är så liten hos dom läkare vi har träffat.
Med vänlig hälsning Marianne

Tack för Din fråga.
Psoriasis är en vanlig sjukdom där man ställer diagnosen på den kliniska bilden, dvs hur sjukdomen ser ut för ögat. Många gånger i början är sjukdomen inte typisk och därmed svår att ställa. Psoriasis hos barn förekommer, men är ovanligt varför man då kanske som läkare tror på andra sjukdomar ifall det inte är så att flera i släkten har psoriasis.
Nagelbesvär är vanligt bland psoriatiker och man räknar med att ca 20-80% har olika nagelbesvär. Det typiska är oftast de små groparna i nageln (pits), att nageln ser ut att lossna från underlaget (onycholys), en gulgrön missfärgning av nageln eller att nageln blir förtjockad. Det är enligt experterna endast själva missfärgningen av nageln som är typiskt för psoriasis, de övriga förändringarna kan förekomma vid många andra sjukdomar.
Även om det skulle vara nagelpsoriasis finns det tyvärr inte nån riktigt bra behandling - det viktigaste är att slipa ner förtjockningar, inte peta för mycket under naglarna, fylla ut ojämnheterna med genomskinligt nagellack och så kan man pröva med kortisondroppar under nageln dagligen i 1 månad, sen underhåll ex 2ggr/vecka "framöver". Skulle detta inte fungera (och det är nagelpsoriasis) kan man även pröva Daivonexlösning på likartat sätt (receptbelagt).
Sammanfattningsvis finns det inget enkelt svar - nagelbesvär är trista, men inget farligt. Det är inte svamp och därmed inte smittsamt. Håll efter som Du gör och så får man tyvärr se vad framtiden visar ifall sjukdomen blir mer typisk för psoriasis eller kanske går över av sig själv. Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: