Ange ditt sökord

Annons:

Nagelpsoriasis

Min dotter är 8 år nu, när hon var 5-6 år fick hon en "ful" stortånagel. Den är förtjockad och porös, ser ut ungefär som på en gammal människa. Vi har varit på Danderyds hudklinik där dom tagit en svampodling som inte visade någonting. Dom trodde att nageln varit utsatt för ett trauma och att hon skadat nagelroten och att det inte är nåt att bry sig om. Vi fick dock cortisondroppar att behandla nageln med (på obestämd tid) svullnaden under nageln la sig då och nageln såg till en början bättre ut, vi slipar också ner den med jämna mellanrum. För att göra en lång historia kort, när jag nu läst lite om nagelpsoriasis så undrar jag om det inte är det hon kan ha. Hon har också problem med lite eksem bla bakom och i örat och framför, under armhålorna och vid ljumskarna. Kan man ha nagelpsoriasis bara på en nagel? eller vad tror ni det kan vara. Vi tycker vi skulle hört henne skrika om hon nu fått något hårt på sin nagel den borde ha blivit blå och ramlat av, istället såg det ut som nagelsvamp som växte fram så sakteliga. Vad som också vi tycker är konstigt är att svullnaden lägger sig utav cortisondropparna om hon nu har har skadat sin nagelrot. Jag hoppas ni kan svara på detta för jag är lite besviken över att intresset för hennes nagel och eksem är så liten hos dom läkare vi har träffat.
Med vänlig hälsning Marianne

Tack för Din fråga.
Psoriasis är en vanlig sjukdom där man ställer diagnosen på den kliniska bilden, dvs hur sjukdomen ser ut för ögat. Många gånger i början är sjukdomen inte typisk och därmed svår att ställa. Psoriasis hos barn förekommer, men är ovanligt varför man då kanske som läkare tror på andra sjukdomar ifall det inte är så att flera i släkten har psoriasis.
Nagelbesvär är vanligt bland psoriatiker och man räknar med att ca 20-80% har olika nagelbesvär. Det typiska är oftast de små groparna i nageln (pits), att nageln ser ut att lossna från underlaget (onycholys), en gulgrön missfärgning av nageln eller att nageln blir förtjockad. Det är enligt experterna endast själva missfärgningen av nageln som är typiskt för psoriasis, de övriga förändringarna kan förekomma vid många andra sjukdomar.
Även om det skulle vara nagelpsoriasis finns det tyvärr inte nån riktigt bra behandling - det viktigaste är att slipa ner förtjockningar, inte peta för mycket under naglarna, fylla ut ojämnheterna med genomskinligt nagellack och så kan man pröva med kortisondroppar under nageln dagligen i 1 månad, sen underhåll ex 2ggr/vecka "framöver". Skulle detta inte fungera (och det är nagelpsoriasis) kan man även pröva Daivonexlösning på likartat sätt (receptbelagt).
Sammanfattningsvis finns det inget enkelt svar - nagelbesvär är trista, men inget farligt. Det är inte svamp och därmed inte smittsamt. Håll efter som Du gör och så får man tyvärr se vad framtiden visar ifall sjukdomen blir mer typisk för psoriasis eller kanske går över av sig själv. Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!