Ange ditt sökord

Annons:

Nässelutslag

Hej!

Har läst och läst här på sidan om allas olika problem med utslag, som i väldigt många fall verkar vara nässelutslag. Jag har också sådana, som just nu sitter på ovansidan på händerna och på armbågarna. Har haft de där förr någon gång, fast då i lindrigare form. Den här gången breder de dock ut sig mer och kliar ganska mycket. Första gången jag hade nässelutslag var en sommar för runt 10 år sedan då jag slumrat till i solen och bränt mig på framsidan av kroppen. Utslagen dök upp just där jag bränt mig – och på stora delar av kroppen – men kliade inte nämnvärt. Sedan dess har jag haft nässelutslag 4-5 gånger, fast inte alltid på samma ställe.

Min första fråga är varför de dyker upp just på ovansidan av händerna och på armbågarna, som numera tycks vara de enda ställen de dyker upp på? Jag har inte gjort något ovanligt i mitt dagliga liv, inte heller ätit något konstigt. Tycker att jag har levt som vanligt och mått som vanligt. Har heller inte torr hud, utan smidiga och fina händer. Ändå dyker de upp.

Min andra fråga är om det finns andra mediciner än Betnovat – som den här gången inte verkar hjälpa – som fungerar bättre? Har även provat att kombinera med Clarityn, men utan verkan. (Betnovat fick jag utskrivet av en allmänläkare för ett år sedan, då jag också hade nässelutslag på händerna. Hon sade med bestämdhet att det INTE var nässelutslag, men kunde inte heller fastställa någon annan diagnos. Jag påpekade då för henne att jag å min sida var övertygad om att hon hade fel och att det verkligen var nässelutslag.)

Hej!
Det första man bör göra i ditt fall är att fastställa diagnosen. Det finns flera saker i beskrivningen som inte riktigt stämmer med "vanlig" urticaria; Relationen till solbrändhet, att det kommit av och till i 10 år (förekommer, men är inte så vanligt), att det låter som att Betnovat har hjälpt tidigare (det gör det inte vid nässelutslag), och att Clarityn inte hjälper (det brukar det göra vid nässelutslag). Du kan be din husläkare om remiss till hudspecialist, se bara till att utslagen finns där när du träffar läkaren (vi hudläkare har alltid väldigt svårt att göra bra bedömningar utifrån historiska beskrivningar, vi behöver se hudförändringarna!)
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: