Ange ditt sökord

Annons:

Nässelutslag en reaktion på födoämne?

Hej.

Min dotter , idag 5 år gammal, har haft problem med nässelutslag och atopiskaexem sedan hon var liten. Nässelutslagen kommer oftast i samband med annan infektion som brukar börja med feber och när feber är borta kommer utslagen, de brukar dock försvinna av sig självt efer några dagar. Tidigare har de typiskt flyttat runt på kroppen och tidvis varit helt borta.

I Lördagskväll började min dotter få stora röda fläckar över hela låren ( såg då inte ut som hennes tidigáre nässelutslag som varit mer vita och "upphöjda", på söndagen förvärrades det och de typiska nässelutslagen kom till. Det söutade med att ca 80 % av kroppen var täckt och en hemsk klåda tillkom. På måndagen var vi till Barnmedicin och fick Tavegyl, men hon blir sämre efter det. Nässelutslagen förvärras vid intag av mat ffa mjölkprodukter,verkar det som och de gånger hon fått Tavegylen, däremot försvinner udden av klådan. Igår kväll svullnade hon upp i ansiktet också och såg ut som hon gått en rejäl boxningsmatch och efter samråd med sjukvårdsupplysningen åkte vi in akut. Hon fick betapred och till idag hade det lagt sig. Frammåt kvällen började det komma igen men nu mer som en slags röda blåmärken ( mera under huden ) och ganska utbrett, ansiktet är dessutom rödmosigt och något svullet.

Min fråga är Kan det var mjölk hon reagerar mot, borde man testa ? Kan de vara på förskolan med dessa starka reaktioner ? Anledningen till at jag frågar är att jag fått motstridiga uppgifter från de olika läkarna ( en på barnmedicin och en på akuten ). Läkaren på Barnmedicin tycker inte att det är något man behöver testa, hon kan vara på förskolan och hon skall fortsätta ta tavegylen då hon omöjligt kan bli sämre av den, medans läkaren på akuten tycket man skulle utreda för ffa mjölkprotein och inte gå på förskolan förrens utslagen varit borta ett par dagar.

Denna fråga har besvarats av dr Agneta Björkman, allergiläkare, som svarar på frågor om allergi på www.allergi.nu:

Nässelutslag kan man få av en mängd olika saker. Värme, kyla, ansträngning, infektioner och olika födoämne är en del av dessa. Inte ovanligt är att man inte hittar någon orsak, utan måste nöja sig med att behandla.

Det är inte troligt att din dotter fått en mjölkallergi vid denna ålder, då detta brukar debutera tidigare. Dock är det mycket lätt att testa för detta så är saken ur världen. Om man för övrigt inte hittar något i utredningen som orsak till hennes besvär är just antihistamin de preparat man måste behandla med. huruvida hon skall vara på dagis eller ej beror på omfattningen av hennes besvär och det kan jag omöjligen svara på utan att ha sett henne.

Läs mer om allergiska besvär på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!