Ange ditt sökord

Annons:

Nässelutslag en reaktion på födoämne?

Hej.

Min dotter , idag 5 år gammal, har haft problem med nässelutslag och atopiskaexem sedan hon var liten. Nässelutslagen kommer oftast i samband med annan infektion som brukar börja med feber och när feber är borta kommer utslagen, de brukar dock försvinna av sig självt efer några dagar. Tidigare har de typiskt flyttat runt på kroppen och tidvis varit helt borta.

I Lördagskväll började min dotter få stora röda fläckar över hela låren ( såg då inte ut som hennes tidigáre nässelutslag som varit mer vita och "upphöjda", på söndagen förvärrades det och de typiska nässelutslagen kom till. Det söutade med att ca 80 % av kroppen var täckt och en hemsk klåda tillkom. På måndagen var vi till Barnmedicin och fick Tavegyl, men hon blir sämre efter det. Nässelutslagen förvärras vid intag av mat ffa mjölkprodukter,verkar det som och de gånger hon fått Tavegylen, däremot försvinner udden av klådan. Igår kväll svullnade hon upp i ansiktet också och såg ut som hon gått en rejäl boxningsmatch och efter samråd med sjukvårdsupplysningen åkte vi in akut. Hon fick betapred och till idag hade det lagt sig. Frammåt kvällen började det komma igen men nu mer som en slags röda blåmärken ( mera under huden ) och ganska utbrett, ansiktet är dessutom rödmosigt och något svullet.

Min fråga är Kan det var mjölk hon reagerar mot, borde man testa ? Kan de vara på förskolan med dessa starka reaktioner ? Anledningen till at jag frågar är att jag fått motstridiga uppgifter från de olika läkarna ( en på barnmedicin och en på akuten ). Läkaren på Barnmedicin tycker inte att det är något man behöver testa, hon kan vara på förskolan och hon skall fortsätta ta tavegylen då hon omöjligt kan bli sämre av den, medans läkaren på akuten tycket man skulle utreda för ffa mjölkprotein och inte gå på förskolan förrens utslagen varit borta ett par dagar.

Denna fråga har besvarats av dr Agneta Björkman, allergiläkare, som svarar på frågor om allergi på www.allergi.nu:

Nässelutslag kan man få av en mängd olika saker. Värme, kyla, ansträngning, infektioner och olika födoämne är en del av dessa. Inte ovanligt är att man inte hittar någon orsak, utan måste nöja sig med att behandla.

Det är inte troligt att din dotter fått en mjölkallergi vid denna ålder, då detta brukar debutera tidigare. Dock är det mycket lätt att testa för detta så är saken ur världen. Om man för övrigt inte hittar något i utredningen som orsak till hennes besvär är just antihistamin de preparat man måste behandla med. huruvida hon skall vara på dagis eller ej beror på omfattningen av hennes besvär och det kan jag omöjligen svara på utan att ha sett henne.

Läs mer om allergiska besvär på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: