Ange ditt sökord

Annons:

Nässelutslag av solen?

Hejsan.
Jag är 18 år gammal och har varit utomlands rätt mycket under alla somrar. Jag har aldrig haft något problem med solen, trots att jag är väldigt ljus. Men i somras så hände något. Så fort jag var och badade eller vistades ute i solen så fick jag något som verkar vara nässelutslag. Ibland behöver de inte synas men det sticker på huden vilket gör fruktansvärt ont. Ingenting kan hindra mig från att klia, det är hemskt. Det ser precis ut som när man bränt sig på en brännässla. Nu ska jag åka till Afrika i 2 veckor och jag vill verkligen inte drabbas av dessa utslag. Finns det något man kan göra för att förhindra detta? Några medeciner? Det konstiga är också att det kommer inte varje gång jag vistas i solen, oftast, men ibland klarar jag mig. Vad kan detta bero på? Och hur kommer det sig att man bara helt plötsligt kan drabbas av nässelutslag?
Vore jättetacksam för svar!

Nässelutslag är vanligt, och man räknar med att ca 10-15% av befolkningen någon gång under sin livstid kommer få detta. Ofta är det snabbt övergående besvär som utlöses av infektion eller av läkemedel (allergisk reaktion). Sen kan man även ha sk fysikalisk urtikaria, som av värme, kyla, tryck och även UV-ljus. Detta är ganska ovanligt. Har man misstänkt ljusutlöst urtikaria brukar vi på hudklinik testa vetenskapligt för att avgöra ifall det utlöses av UVA, UVB eller t.o.m. synligt ljus. Sen kan man ljushärda, dvs ge korta ljusdoser med stigande längd. Är man riktigt känslig kan man hamna i chock, varför detta inte bör skötas själv. Mitt råd är att ta med sig anti-allergitabletter typ Aerius eller Zyrlex, som kan lindra. Vara påklädd i solen och initialt bara vistas mycket korta perioder i solen (gäller även skuggan) för att utröna vad Du tål. Börja bara med max 5 minuter i solen och öka på uppåt. Tycker Du bör utredas vidare på Hudklinik, då det är svårt att ge bra råd när Du inte är utredd.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!