Ange ditt sökord

Annons:

Nässelfeber

Hej.
I Januari åkte jag utomlands på sol och badsemesteri Egypten. Jag åt kåvepenin när jag åkte ner och efter ett par dagar i solen fick jag kraftiga eksem. Jag gick till sjukhuset och fick clarityn och en Antihistaminsalva. Läkaren sa att det var inga problem för mig att ligga i solen. Följande dag blev det ännu värre och jag fick återkomma för cortison-sprutor två dagar i rad. Resten av tiden tillbringade jag i skuggan.
Nu när jag satt i solen i helgen upptäckte jag att jag fått likadana prickar igen på händerna. Dem gick ner efter några timmar. Jag har bokat en resa i början av juni och undrar nu om jag kommer kunna vistas i solen.

Svar till signaturen ingen semester?
Kåvepenin som är penicillin ger inte ljuskänslighet, vilket en del andra antibiotika kan göra. Denna behandling hade alltså inte med dina besvär att göra.
Det verkar som du drabbats av soleksem, ett problem som ses hos 30% av alla kvinnor.
Du måste således vara mycket försiktig med solen, använd kläder som skyddar och hög solskyddsfaktor. Ibland kan man då klara sig, ibland kommer soleksemet ändå. tag med en stark kortisonkräm,det kan hjälpa mot akuta besvär.
Se övrigt dermatologens patientinformation nr 9

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 april, 2002 Publicerad: 17 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: