Ange ditt sökord

Annons:

Näspolyp

Hej,
Jag har under flera månader haft problem med snuva som rinner bak i halsen och skrovlig röst (ev för att jag harklar mig ibland). Jag har varit till vårdcentralen och fått diagnosen näspolyp. Nu har jag fått spray med kortison som jag ska ta i 6 veckor för att se om polypen försvinner. Är det någon idé att bara ta spray? Har läst att det nästan alltid kommer tillbaka. Kan det smitta? Bör därför hela familjen kollas?

Hej Ann-Charlotte,
Tack för Din fråga. Nej, det smittar inte. Men det finns många olika sorters näspolyper. Jag utgår dock från att det här en den sorten som vi kallar för Näspolypos. Det kan bäst beskrivas som en slags astma i näsan. Näsans och bihålornas slemhinnor blir av oklar anledning inflammerade (det är inte allergi). Detta leder till att polyper bildas i de bihålor som kallas för "silbenshålorna". Polyperna hänger ned i näsan och ger ofta upphov till en besvärande nästäppa. Inflammationen leder också till bildning av sekret och snuvan rinner som Du beskrivit ofta bak i halsen.
Du har fått en helt korrekt behandling. Tyvärr är detta ett tillstånd som man ofta får leva med under många år (ibland hela livet). Näspolypos kräver regelbunden behandling (dagligen) med kortisonspray. Om man inte sköter detta leder den tilltagande inflammtionen till att symtomen ökar. Nästäppa och luktnedsättning dominerar ofta.
Många gånger krävs operation för att patientens besvär skall gå tillbaka. Men efter operationen måste man fortsätta med kortisonbhandlingen. Kortisonet ges i första hand som spray, lokalt i näsan, men ibland krävs också tablettbehandling.
Det finns också andra polyper i näsan. Ett exempel är när en inflammation i en tand leder till en cystbildning i käkbihålan, i anslutning till tanden. När cystan växer kommer den till slut att komma ut i näsan som en polyp. Behandlingen här är kirurgisk och kortison har egentligen ingen effekt.
Ja, det var några exempel. Gemensamt för näspolyper, vad de än beror på, är dock att de inte smittar.
Hälsningar, Pär

Pär Stjärne är öron- näsa- halsläkare och svarar på frågor om nästäppa, bihåleinflammation och besvär med allergi.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: