Ange ditt sökord

Annons:

Mynteksem?

Hej
Har en 2-åring som alltid varit känslig (mot mycket) tex så är han alltid torr och vi smörjer ofta med locobas och barnängens geleolja. För några mån. sedan började han få röda knottriga utslag, framförallt på benen. Trodde länge att det bara var ren torrhet, men har nu fått höra av en bekant att det troligtvis är mynteksem. Jag har aldrig hört talas om det förut och har sökt på internet för att ev. se några bilder, men jag har inte ens hittat en artikel. Denna bekant som informerade mig om detta har en dotter som lider av detta, och hon gav mig rådet att minska på ketchup (tomater) nötter, choklad och citrusfrukter. Varför? Och varför finns det ingenting om detta mynteksem, heter det kanske någonting annat?

Hej!
Mynteksem är en översättning av "nummulärt eksem" som egentligen mest är en beskrivande benämning för eksem med myntformade runda fläckar. Nummulärt eksem skiljer sig från tex atopiskt eksem genom att man ofta inte hittar varken allergier eller ärftlighet och ofta kliar det inte så mycket. Det är inte den vanligaste diagnosen vid torr och knottrig hud hos barn, utan det låter isåfall mer som atopiskt eksem. Du bör söka läkare för diagnos, bedömning och behandling. Läs gärna på hemsidan om olika former av eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: