Ange ditt sökord

Annons:

Mycket torr hud i ansiktet

Hej!
Förra året fick jag en torr fläck i pannan som sedan har uvecklats till nästan hela pannan. Har även fått torra kinder. Haft påverkan på mina ögon vid tre tillfällen. Nu har jag även fått utslag på mina kinder och blir alldeles högröd på dem efter utevistelse i kylan. Blir även påverkad på jobbet med mycket torr hud och röda kinder. Har varit hos hudläkare som skrev ut Finacea gel till utslagen på kinderna. Har även haft stora finnar i tinningarna. Har använt Finacea gel i 2 v. och har nu blivit ännu torrare i ansiktet. Vad ska jag göra åt det torra? Läkaren riktade endast in sig på mina kinder. Jag lider verkligen av torrheten i ansiktet och det gjorde jag redan innan jag började med Finacea, vilket jag också påtalade för läkaren. För inte kan väl min torrhet i ansiktet gå bort om jag behandlar mina kinder m. Finacea. Hur mycket jag än smörjer med Essex lotion så är torrheten kvar.
Med mycket stor vänlighet för att få ett svar,
/Eva 45 år

Finacea är en ny kräm som används mot rosacea, det som kallas ibland för "medelålders kvinnans tonårsfinnar". Den har ingen effekt mot eksem eller torrhet, utan kan ibland vara lite irriterande för huden och ge lättare torrhet. Dina besvär stämmer inte riktigt för mig. Har Du rosacea brukar det ge rodnad ffa kinder, näsa och ibland panna och haka. Men inte torrhet och fjällning.
Ibland kan torrheten i ansiktet bero på eksem, som i sin tur kan bero på allergi mot kosmetika, kämer el dyl. Är det nåt Du misstänker, kan Du använda detta på ett helt annat ställe på kroppen, t.ex. ena armvecken och smörja med sminket morgon o kväll i 3-5 dar. Uppkommer det rodnad, klåda och eksem i armvecken är det sannolikt nåt i kosmetikan Du inte tål. Testa vid misstanke.
Finns ingen sån misstanke, använd i så fall en fetare kräm till ansiktet, modell Repair, Locobase eller Ceridal till natten. Blir ofta för feta att använda dagtid. Har Du rosacea ska Du undvika kortisonkräm, då detta kan förvärra Din rosacea. Undvik även starka tvålar till ansiktstvätten.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: