Ange ditt sökord

Annons:

Mycket tidigt håravfall…

Hej Ylva.

Jag läste Dermatologens patientinformation och hittade ett par hudsjukdomar som påminde om min. Det bildas som något mjälliknande runt varje hårstrå, sen ramlar hårstråt av efter ett tag och det bildas ett ärr där hårstået en gång växte.
Detta började i 11-årsåldern och jag har inte alltför mycket hår kvar nu (är nu 18). Det kliar och är väldigt irriterat i hårbotten och den reagerar kraftigt vid exempelvis massage eller om man försöker smörja in någon mjukgörande kräm.
Min far och även farmor hade samma sak så det är ju helt klart ärftligt.
Jag har även, först nu, lagt märke till att jag faktiskt har de så på armarna också, även om det inte är lika kraftigt som på skallen. Jag blev väldigt glad när jag hittade den här websiten. Jag har varit hos ett antal specielister genom tiderna som skrivit ut det ena och det andra, men inget har än hjälpt. Dom har heller aldrig kunnat säga vad det är för hudsjukdom jag hade. Hoppet har ju alltid funnits att någon vet vad det är, för helt ensam kan man ju inte vara.

Väntar med spänning på svar!! =)

Svar till signaturen "En som behöver hjälp".
Det här var en mycket svår fråga,som jag kanske inte kan ge ett så uttömmande svar.
Det finns ett tillstånd som kallas tinea amiantasea, som ibland ses hos barn.Då bildas som tjock mjäll-beläggning en centimeter ut på hårstrået, men detta leder ej till ärrbildning och permanent håravfall.
Eftersom din far och farmor har liknande så kan det röra sig om en ärftligt hår/hudsjukdom och de finns flera hundra sådana beskrivna. Ofta har man då förändringar även av själva hårstrået, huden eller naglarna. För att kunna hjälpa dig till en diagnos måste man göra en noggrann undersökning och ev ta prov för mikroskopisk undersökning från hårbotten och hud och också undersöka dina släktingar. Jag föreslår att Du vänder dig till en hudläkare igen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur tar jag hand om fötterna på vintern?

Nu under vinterhalvåret så får jag så otroligt torra fötter. Jag har testat fotvårdssalva men det hjälper inte. Har du något tips vad jag ska göra? Kan man göra en fotbehandling hemma?

Hud & Hår

Torr i ansiktet under vintern

Kan man använda sin bodylotion i ansiktet nu under vintern? Jag tycker inte att min ansiktskräm är tillräckligt fet och återfuktande!

Hud & Hår

Rodnad på låret

Hej! Min fru har fått en märklig rodnad, lite blåtonad, i huden. Den sträcker sig runt hela överdelen av låret på ett ben. Kliar inte och gör inte ont. Hon upptäckte det första gången i somras och det har sedan dess blivit starkare i färgen och ökat i storlek. Vad kan det vara, borrelia?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.