Ange ditt sökord

Annons:

Mycket tidigt håravfall…

Hej Ylva.

Jag läste Dermatologens patientinformation och hittade ett par hudsjukdomar som påminde om min. Det bildas som något mjälliknande runt varje hårstrå, sen ramlar hårstråt av efter ett tag och det bildas ett ärr där hårstået en gång växte.
Detta började i 11-årsåldern och jag har inte alltför mycket hår kvar nu (är nu 18). Det kliar och är väldigt irriterat i hårbotten och den reagerar kraftigt vid exempelvis massage eller om man försöker smörja in någon mjukgörande kräm.
Min far och även farmor hade samma sak så det är ju helt klart ärftligt.
Jag har även, först nu, lagt märke till att jag faktiskt har de så på armarna också, även om det inte är lika kraftigt som på skallen. Jag blev väldigt glad när jag hittade den här websiten. Jag har varit hos ett antal specielister genom tiderna som skrivit ut det ena och det andra, men inget har än hjälpt. Dom har heller aldrig kunnat säga vad det är för hudsjukdom jag hade. Hoppet har ju alltid funnits att någon vet vad det är, för helt ensam kan man ju inte vara.

Väntar med spänning på svar!! =)

Svar till signaturen "En som behöver hjälp".
Det här var en mycket svår fråga,som jag kanske inte kan ge ett så uttömmande svar.
Det finns ett tillstånd som kallas tinea amiantasea, som ibland ses hos barn.Då bildas som tjock mjäll-beläggning en centimeter ut på hårstrået, men detta leder ej till ärrbildning och permanent håravfall.
Eftersom din far och farmor har liknande så kan det röra sig om en ärftligt hår/hudsjukdom och de finns flera hundra sådana beskrivna. Ofta har man då förändringar även av själva hårstrået, huden eller naglarna. För att kunna hjälpa dig till en diagnos måste man göra en noggrann undersökning och ev ta prov för mikroskopisk undersökning från hårbotten och hud och också undersöka dina släktingar. Jag föreslår att Du vänder dig till en hudläkare igen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 mars, 2001 Publicerad: 5 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: