Ange ditt sökord

Annons:

Mycket svårt handeksem sen över 20 år tillbaka

Jag är 40 år. Haft min svåra handeksem många år. Har svår allergi mot: nickel, palladium, rödguld, kolofonium, ett vanligt konserveringsmedel i tvål, schampo osv, kobolt. Jag skulle vilja förlova mig. Vad för ring kan jag ha? Plast? Gammal platina? Titan? Jag har ej haft några smycken på över 20 år.
Tacksam för svar.

Metallallergier förekommer och vanligast är Nickelallergi som ca 10% av kvinnorna har och ca 2% av Sveriges män. Andra metallallergier är ovanligare, och med övervikt för män. Guldallergi är omdiskuterat, och om man sett detta på ett sk lapptest ska man även bedöma om det finns relevans för testresultatet. Av olika guldsorter brukar normalt sett rött guld vara minst allergent. I äkta rostfritt stål är metallerna så hårt bundna att det inte ska vara allergent. Även platina har blivit mer populärt som smyckesmetall och anses säkert.
Men om Du nu haft handeksem sen 20 år tillbaka kommer nog allt som sitter åt mot huden och alstrar fukt inunder kunna ge upphov till irritation och eksem, även om det inte är en äkta allergisk reaktion. Jag tror Du sannolikt kommer just få irritation av alla sorters ringar Du kommer bära? Varför inte bära ringen i en kedja runt halsen?
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!