Ange ditt sökord

Annons:

Mycket svårt handeksem sen över 20 år tillbaka

Jag är 40 år. Haft min svåra handeksem många år. Har svår allergi mot: nickel, palladium, rödguld, kolofonium, ett vanligt konserveringsmedel i tvål, schampo osv, kobolt. Jag skulle vilja förlova mig. Vad för ring kan jag ha? Plast? Gammal platina? Titan? Jag har ej haft några smycken på över 20 år.
Tacksam för svar.

Metallallergier förekommer och vanligast är Nickelallergi som ca 10% av kvinnorna har och ca 2% av Sveriges män. Andra metallallergier är ovanligare, och med övervikt för män. Guldallergi är omdiskuterat, och om man sett detta på ett sk lapptest ska man även bedöma om det finns relevans för testresultatet. Av olika guldsorter brukar normalt sett rött guld vara minst allergent. I äkta rostfritt stål är metallerna så hårt bundna att det inte ska vara allergent. Även platina har blivit mer populärt som smyckesmetall och anses säkert.
Men om Du nu haft handeksem sen 20 år tillbaka kommer nog allt som sitter åt mot huden och alstrar fukt inunder kunna ge upphov till irritation och eksem, även om det inte är en äkta allergisk reaktion. Jag tror Du sannolikt kommer just få irritation av alla sorters ringar Du kommer bära? Varför inte bära ringen i en kedja runt halsen?
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: