Ange ditt sökord

Annons:

Munsår

Hej. Det är så att jag har problem med munsår, inte såna som blir blåsor utan mina mungipor spricker. Jag använder alla dyra produkter från apoteket men inget biter. Jag har över lag problem med torr hud, speciellt på vintrarna men har fått bukt på detta, men ej munsåren. Jag började med vitaminer för ca 1 v sedan och uppfattade en liten förbättring men nu är det samma visa igen. I stora drag så har jag munsår större delen av året nästan aldrig utan. Ibland så känns det som om såret blir lite infekterat också – det svullnar lite och ömmar.
Snälla kom med nåt tips.

Om du i övrigt har torr hud kanske du tidigare haft böjveckseksem, atopiskt eksem. Det är då mycket vanligt att man får sprickor med rodnad och fjällning i mungiporna. Behandlingen av detta är samma som för eksemet i övrigt. I ansiktet får man använda hydrokortisonkräm omväxlande med mjugörande. Det är mycket vanligt att man får sekundär infektion med bakterier, oftasta gula stafylococcer eller jästsvamp i mungiporna. Orsaken är inte vitamin-brist.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: