Ange ditt sökord

Annons:

Morphea

Hej! Jag har något som kallas morphea, en förändring (förmörkning) i pigmentet, fläckvis på mage och rygg. Fick detta när jag var 10-12 år och är nu 24. Detta har med åren ökat i utbredning. Min fråga är om det är vanligt att det fortsätter utbreda sig, om det är farligt att avlägsna de mörka hårstrån som finns på området och om det med laser eller annan teknik går att minska området.

Svar till signaturen Anders
Morphea eller som det också kallas lokaliserad sclerodermi ses som ljusa områden i huden som känns hårda när man känner på dem. Ofta finns ökat pigment runtom. Det är inte farligt, brukar oftast försvinna om man får det i barndomen men kan ibland bli långdraget som det blivit hos dig. Det finns olika typer av behandling såsom ljusbehandling (UVA1) eller behandling med D-vitaminsalva. Laser har ingen bra effekt. det är inte farligt att ta bort hårstrån inom området. Se övrigt dermatologens patientinformation nr 39.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 maj, 2002 Publicerad: 11 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: