Ange ditt sökord

Annons:

Molusker

Vår dotter på 5 år har nog fått molusker efter ett allergieksem (allergisk mot rött livsmedel).
Hon har under sin vänstra arm, nedanför armhålan samt lite inåt mot bröstet och någon mot ryggen.
De ser nästan ut som "finnar", blåsor, en del trycks ut av sig själv.
Några har vi hjälpt till att de kommer ut.
De kommer som en stor vit fett, ("mask") och sedan mycket blod.
Men sedan ser de ut som de torkar bort.
På bvc sa de att jag skulle ta med tops med Lactacyl tvål (blå) på det flera ggr/dag men då fick hon ju stora röda eksem fläckar i stället, så de har vi slutat med.
Går de bra om vi trycker ut dem själv, hon vill absolut inte ha dem hon lider verkligen (hon har haft dem nu i ett halvår).
Tack på förhand

Mollusker orsakas av ett virus-Poxvirus. Det är nedbrytningsprodukter av huden tillsammans med virus som bildar denna vita "mask" i mitten av mollusken. Om man får bort denna vita massa så försvinner mollusken. Det är alltså en bra behandlingsmetod.

Man kan ta en ren näsduk och så försöka klämma ut mollusken ungegär som en pormask. Tvätta gärna efteråt med litet vanlig tvål och vatten och smörj på mjukgörande. Mollusker är vanligare om man har atopiskt eksem med torr hud.
Om mollusken blir infekterad, försvinner den också av sig självt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!