Ange ditt sökord

Annons:

Mjölkallergi ger ofta eksem och nässelutslag

Jag ser att många ställer frågor om att deras barn har torr hud och eksem o nässelutslag. Jag vill bara göra er uppmärksamma på att jag med flera som har barn med mjölkallergi samt ägg eller soja allergi har barn som haft dessa symptom som sedan blivit besvärsfria då dessa livsmedel uteslutits ur barnets kost.
Snälla glöm inte att råda dessa föräldrar att göra en mat allergiutredning då inte alla barn får kolik av födoämnesallergi utan vissa reagerar starkt genom huden.
Även vad gäller gluten kan en dold överkänslighet visa sig genom huden.

MIn flicka är nu fri från sina nässelutslag och svåra eksem då hon inte äter mjölk eller äggprodukter.

Så kära vuxna och barn låt det inte slarvas med utredningarna kring allergier och intoleranser mot födoämnen.

Mvh en mamma

Då numer drygt 20% av barn födda i Sverige kommer få varierande grad av böjveckseksem, och bara en mindre del av dessa har som delorsak en bakomliggande matallergi, är det näst intill omöjligt att testa alla dessa barnen. Många gånger blir det de barn som har ett svårare eksem eller som inte svarar på behandling, som går vidare till testning. Matallergi är dessutom vanligast hos småbarnen, och hos många växer matallergin bort senare i 5 års åldern (men inte alltid). Precis som Du nämner, ska den inte glömmas bort.

Även glutenallergi förekommer, men ger hos de små barnen ofta besvär med försenad längdtillväxt. Sen ifall det finns i familjen/släkten är risken påtagligt förhöjd (ca 20 gångers ökad risk mot "frisk släkt").

Nässelutslag är också vanligt och man räknar med att ca 20% av befolkningen någon gång kommer få besvär under sin livstid. Vid kroniska besvär är det sällsynt att det beror på bakomliggande matallergi, vilket fastslagits vid stort internationellt möte i Berlin 2004.
Det stora problemet är att det saknas riktigt bra tester för att testa eventuella allergier mot födoämnen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!