Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem – vad göra?

Hej Ylva.
Jag är en kille på 21år som har mjälleksem. Jag var hos en hudläkare och fick Daktacort och Fungural men det gör ingen skillnad. Eksemet har jag i ansiktet sen några år tillbaks. Vad det beror på vet jag ej, inte heller hur jag ska bli av med det. Det är verkligen ett handikapp för mig. Snälla hjälp mig.
Tack på förhand.
Torrbollen

Svar till signaturen Torrbollen
Jag har flera gånger besvarat frågor om seborroiskt eksem, kanske har du fått någon hjälp av dem. Seborroiskt eksem anses bero på för hög halt av en sorts jästsvamp, pityrosporum ovale, som trivs i områden på huden med hög talgkörtelproduktion. Denna jäst ger irritation med rodnad och eksem inom dessa områden. Behandlingen består av läkemedel som minskar halten av denna jästsvamp såsom ketokonazolschampoo (Fungoral Ketoson) och kräm med svag kortison och antimykotisk effekt (såsom Daktacort). Man kan tvätta med schampo även i ansiktet. Sol och ljusbehandling (UVB) kan också förbättra. En del läkemedel kan försämra seborroiskt eksem liksom andra bakomliggande sjukdomar. Det är mycket osannolikt att eksemet är helt stationärt under flera år, det brukar växla i intensitet. Om inte bör man ompröva diagnosen.
Läs mer om seborroiskt eksem (mjälleksem) i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 december, 2001 Publicerad: 13 december, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: