Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem -> rosacea?

För tre år sedan, då jag var 24 år, fick jag diagnosen “mjälleksem” av en välrenomerad hudläkare. Behandlade med Daktacort och blev direkt jättefin. Fortsatte behandla med Daktakort enligt anvisningar. Så småningom slutade medlet fungera. Jag exfolierar smått snarare än har stora fjäll och problemen sitter bara i T-zonen och främst runt och närmst munnen (hakan mest). Jag har inga småfinnar i området men däremot har problemen uppstått i områden där jag har mycket pormaskar. Huden är röd och lätt plufsig och jag har många små ytliga blodkärl på hakan där symtomen är värst. Huden har blivit lätt gulaktig i området och jag blir röd direkt när jag smörjer in med någon kräm (även milda, parfymfria krämer – har testat allt!). Varför har huden blivit gulaktig och kommer det att försvinna med rätt behandling? Vad sjutton är det jag har, är det rosacea?

Det är mycket svårt för mig att säga vad du kan ha för hudutslag. Mot rosacea talar att du har mycket pormaskar, det brukar ej finnas vid denna hudsjukdom. Mjälleksem brukar ju ofta komma och gå, kan det inte vara detta eksem du fortfarande har problem med? Lokalisation inom T-zonen talar för det. Har du prövat att tvätta ansiktet försiktigt med mjällschampo såsom Ketozon eller Fungoral?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: