Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem och utslag på ryggen?

Hej.
Jag är kille som snart fyller 17 år och jag har problem med min hårbotten, rygg och mitt ansikte.
Jag tror jag har mjälleksem.
Hårbotten är inte fjällig i sig men när man kliar sig i lossnar det hudpartiklar. Medan mitt ansikte (pannan, ögonbrynen, näsan) fjällar/blir torr om jag inte smörjer in det med kortison, då försvinner besvären helt. Problemen med ansiktet började i vintras.
Låter det som mjälleksem eller psoriasis? Hur behandlar man det på bästa sätt?

Mitt andra problem är att nu i vintar jag har börjar få små "kvisslor" som nästan ser ut som små rödaktiga finnarpå min rygg, mina axlar och på bröstet. Det har bara blivit fler och fler och det kliar lite grann men inte så att det är jobbigt. Tycker bara inte det ser så trevligt ut att ha massa "ploppar". Vad kan detta vara? Hur ska jag behandla det? Behöver jag uppsöka läkare?

Jag har haft problem med hårbotten sen jag kom in i puberteten och jag är väldigt less på dem, nu har jag även besvär med ryggen och ansiktet vilket inte gör saken bättre. Det är psykiskt påfrestande att hela tiden behöva kolla så att man inte har hudflagor i håret eller har fjäll i pannan, "mjäll i ögonenbrynen" osv. Är mycket tacksam för svar.

MVH /Den bekymrade

Man skulle mycket väl kunna tänka sig att alla Dina besvär i form av fjällig i hårbotten, rodnade utslag i ansiktet och "plopparna" på ryggen beror på mjälleksemet. Detta i sin tur beror på en jästsvamp, som 70-90% av den vuxna befolkningen normalt har. När dessa blir fler, kan de ge en eksemretning eller/och en hårsäcksinflammation (vilken ger "plopparna").
Jag skulle föreslå att Du från Apoteket köper receptfritt ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral och använder enligt beskrivningen 2 gånger i veckan. Håret schamponerar Du och passar på samtidigt att fukta övre bålen och gnuggar in koncentrerat schampo - låt schampot + kroppslöddret verka i 3-5 minuter innan Du duschar bort det. Kombinera gärna med ett balsam, då håret gärna blir lite torrt. Köp dessutom ut en tub Propyless, som Du använder dagligen morgon o/e kväll till ansikte och kropp, som fungerar bra som både mjukgörare, klådstillare och svamphämmare. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!