Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem och utslag på ryggen?

Hej.
Jag är kille som snart fyller 17 år och jag har problem med min hårbotten, rygg och mitt ansikte.
Jag tror jag har mjälleksem.
Hårbotten är inte fjällig i sig men när man kliar sig i lossnar det hudpartiklar. Medan mitt ansikte (pannan, ögonbrynen, näsan) fjällar/blir torr om jag inte smörjer in det med kortison, då försvinner besvären helt. Problemen med ansiktet började i vintras.
Låter det som mjälleksem eller psoriasis? Hur behandlar man det på bästa sätt?

Mitt andra problem är att nu i vintar jag har börjar få små “kvisslor” som nästan ser ut som små rödaktiga finnarpå min rygg, mina axlar och på bröstet. Det har bara blivit fler och fler och det kliar lite grann men inte så att det är jobbigt. Tycker bara inte det ser så trevligt ut att ha massa “ploppar”. Vad kan detta vara? Hur ska jag behandla det? Behöver jag uppsöka läkare?

Jag har haft problem med hårbotten sen jag kom in i puberteten och jag är väldigt less på dem, nu har jag även besvär med ryggen och ansiktet vilket inte gör saken bättre. Det är psykiskt påfrestande att hela tiden behöva kolla så att man inte har hudflagor i håret eller har fjäll i pannan, “mjäll i ögonenbrynen” osv. Är mycket tacksam för svar.

MVH /Den bekymrade

Man skulle mycket väl kunna tänka sig att alla Dina besvär i form av fjällig i hårbotten, rodnade utslag i ansiktet och "plopparna" på ryggen beror på mjälleksemet. Detta i sin tur beror på en jästsvamp, som 70-90% av den vuxna befolkningen normalt har. När dessa blir fler, kan de ge en eksemretning eller/och en hårsäcksinflammation (vilken ger "plopparna").
Jag skulle föreslå att Du från Apoteket köper receptfritt ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral och använder enligt beskrivningen 2 gånger i veckan. Håret schamponerar Du och passar på samtidigt att fukta övre bålen och gnuggar in koncentrerat schampo - låt schampot + kroppslöddret verka i 3-5 minuter innan Du duschar bort det. Kombinera gärna med ett balsam, då håret gärna blir lite torrt. Köp dessutom ut en tub Propyless, som Du använder dagligen morgon o/e kväll till ansikte och kropp, som fungerar bra som både mjukgörare, klådstillare och svamphämmare. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: