Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem och allergi?

Hej, jag har läst er frågepanel angående mjälleksem och det verkar stämma in på de symtom jag själv har. Dvs rodnad som börjar på båda sidorna av näsan samt i pannan kliar lite och mjällar. Mild kortisonsalva hjälper mycket bra men besvären återkommer hela tiden. Men jag har upptäckt att besvären försvinner då jag är ledig från jobbet (sitter framför en dator hela dagarna). Kan mjälleksemet utlösas av t.ex. överkänslighet mot bildskärm, husmögel, damm etc.

Hej!
Denna fråga om stressens betydelse för eksem har inget enkelt svar, men det finns många som berättar samma som du, nämligen att deras mjälleksem blir sämre vid stress. Däremot kan man knappast tala om stress som ORSAK till eksemet, det är ju också väldigt vanligt med mjälleksem hos människor som inte alls ser sambandet med stress! Stress har samband med huden på många sätt, ofta som försämring tex mer klåda i eksem, mer utbredning av psoriasis osv. Själva bildskärmen verkar inte kunna ge hudsymptom enligt många gjorda undersökningar, men däremot inomhusmiljön och frånvaro av solljus (ofta blir mjälleksem förbättrat eller helt bra på sommaren).
Husmögel och damm kan man vara allergisk mot men det är osäkert hur mycket dessa spelar roll för själva eksemet hos personer med sådan allergi, utan mer för luftvägsbesvär (röda ögon, hösnuva, astma). Den typ av eksem som det då gäller är atopiskt eksem, inte mjälleksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: