Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem och allergi?

Hej, jag har läst er frågepanel angående mjälleksem och det verkar stämma in på de symtom jag själv har. Dvs rodnad som börjar på båda sidorna av näsan samt i pannan kliar lite och mjällar. Mild kortisonsalva hjälper mycket bra men besvären återkommer hela tiden. Men jag har upptäckt att besvären försvinner då jag är ledig från jobbet (sitter framför en dator hela dagarna). Kan mjälleksemet utlösas av t.ex. överkänslighet mot bildskärm, husmögel, damm etc.

Hej!
Denna fråga om stressens betydelse för eksem har inget enkelt svar, men det finns många som berättar samma som du, nämligen att deras mjälleksem blir sämre vid stress. Däremot kan man knappast tala om stress som ORSAK till eksemet, det är ju också väldigt vanligt med mjälleksem hos människor som inte alls ser sambandet med stress! Stress har samband med huden på många sätt, ofta som försämring tex mer klåda i eksem, mer utbredning av psoriasis osv. Själva bildskärmen verkar inte kunna ge hudsymptom enligt många gjorda undersökningar, men däremot inomhusmiljön och frånvaro av solljus (ofta blir mjälleksem förbättrat eller helt bra på sommaren).
Husmögel och damm kan man vara allergisk mot men det är osäkert hur mycket dessa spelar roll för själva eksemet hos personer med sådan allergi, utan mer för luftvägsbesvär (röda ögon, hösnuva, astma). Den typ av eksem som det då gäller är atopiskt eksem, inte mjälleksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!