Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem + negativ effekt av daktacortsalva

Hej,
Jag har de senaste 6-7 åren lidit av mjälleksem och har blivit rekommenderad mig att använda daktacort salvan, varpå hela min hud i ansiktet blev tunn och när jag dushade lossnade det översta hudlagret. Har istället försökt lindra symptomen med propyless vilket enbart lindrar det värsta – eksemet återkommer emellertid en till två gånger i månaden vilket känns plågsamt. Finns det någon annan behandlingsmetod att tillgå? Kan det vara så att mitt eksem i själva verket är något annat än mjälleksem? Eksemen uppkommer i form av rådnader, övergår till torr och fjällig hud och bakom mina öron uppstår ibland små sår.

Mvh:

Det sannolikaste är nog att det är mjälleksem Du har. Är det mer välavgränsade, fjällande förändringar i hårbotten ska man ha psoriasis i åtanke.
Vid mjälleksem finns det en bakomliggande, irriterande komponent med jästsvamp från hårbotten. Vad som är värt att pröva är ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral från Apoteket. Används enligt föreskrift 1-2 gånger i veckan - löddra upp ett lödder i hårbotten. Fukta ansiktet och gnid även in schampot i ansiktet - låt verka i 2-5 minuter och sen duschar Du bort allt. De andra dagarna i veckan (beroende på hur ofta man tvättar håret) använder Du vilket schampo som helst. Använd Propyless eller den lite fetare Propyderm som mjukkräm. Är Du riktigt torr i ansiktet kan Du använda en ännu fetare kräm till natten om huden är torr, som Repair. Är Du kliig i huden använder Du Daktacort eller Cortimyk vid behov och det räcker med 1 gång dagligen. Blir Du inte bättre är det nog bra att Din husläkare får titta på Dina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: