Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem + negativ effekt av daktacortsalva

Hej,
Jag har de senaste 6-7 åren lidit av mjälleksem och har blivit rekommenderad mig att använda daktacort salvan, varpå hela min hud i ansiktet blev tunn och när jag dushade lossnade det översta hudlagret. Har istället försökt lindra symptomen med propyless vilket enbart lindrar det värsta - eksemet återkommer emellertid en till två gånger i månaden vilket känns plågsamt. Finns det någon annan behandlingsmetod att tillgå? Kan det vara så att mitt eksem i själva verket är något annat än mjälleksem? Eksemen uppkommer i form av rådnader, övergår till torr och fjällig hud och bakom mina öron uppstår ibland små sår.

Mvh:

Det sannolikaste är nog att det är mjälleksem Du har. Är det mer välavgränsade, fjällande förändringar i hårbotten ska man ha psoriasis i åtanke.
Vid mjälleksem finns det en bakomliggande, irriterande komponent med jästsvamp från hårbotten. Vad som är värt att pröva är ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral från Apoteket. Används enligt föreskrift 1-2 gånger i veckan - löddra upp ett lödder i hårbotten. Fukta ansiktet och gnid även in schampot i ansiktet - låt verka i 2-5 minuter och sen duschar Du bort allt. De andra dagarna i veckan (beroende på hur ofta man tvättar håret) använder Du vilket schampo som helst. Använd Propyless eller den lite fetare Propyderm som mjukkräm. Är Du riktigt torr i ansiktet kan Du använda en ännu fetare kräm till natten om huden är torr, som Repair. Är Du kliig i huden använder Du Daktacort eller Cortimyk vid behov och det räcker med 1 gång dagligen. Blir Du inte bättre är det nog bra att Din husläkare får titta på Dina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!