Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem eller psoriasis?

Hej.
Jag är en kille som snart är 18 år gammal och har haft problem med mjäll sedan puberteten. När jag var liten hade jag dessutom något slags eksem bakom öronen, i "vecket" mellan öra och huvud. Åter till mjällbekrymren; min hårbotten är i allmänhet rätt torr och själva "mjället" är lite varierande, från finkornigt till lite större flagor, förutom vid polisongerna där huden kan vara rätt fet. Problemen visar sig även i ögonbrynen och på näsvingarna. Symptomen försvinner nästan på sommaren, alltid mycket värre på vintern men det varierar även då i vilken grad det visar sig.
Jag behandlar med fungoral/sevorex, det fungerar hyfsat bra, men symptomen vill TYVÄRR aldrig försvinna till 100%. De kommer också tillbaka relativt snabbt. Kan det vara psoriasis? Jag har det inte i släkten eller något, men min pappa har dock mjäll.
Kan jag behandla på något mer effektivt sätt som ökar hållbarheten så att säga?
Jag tycker det är rätt jobbigt, eftersom jag är hyfsat fåfäng och intresserad av mode. Är riktigt less, och är väldigt tacksam för ett svar då jag inte vill gå till en hudläkare.
MVH/J

Hej!
Det låter i första hand som seborroiskt eksem. En avgränsning som man grovt kan använda, är att psoriasisfjällning kryper utanför hårfästet medan seborroiskt eksem mest sitter på hårbevuxet område. Samt kring näsvingar som du skriver. Det låter som om du fick ganska bra effekt av Sevorex, men att du skulle ha god nytta av tillägg med en starkare kortisonlösning, tex Eloconlösning. Denna kan användas tex 1 g per vecka periodvis. Seborroiskt eksem kan man ju nämligen inte "bli av med" helt, utan det är ett problem som du kommer att behöva hitta en fungerande behandling för eftersom det kommer att komma av och till de närmaste åren iallafall. Husläkaren kan skriva ut stark kortisonlösning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!