Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem eller psoarisis, eller annat; påverkan av stark mat? Är det kronisk eller inte ?

Hej!

Jag är en kille på 23 som haft problem med min hårbotten (och bara hårbotten) sen en lång tid tillbaka. Jag har tjocka flagor, i fast gul-vit form på hårbotten som kliar något föfärligt, och har en speciell lukt (vet inte hur jag ska beskriva det) och min hårbotten brukar bli fet.

Kliandet i sig håller i ett tag då det väl är framme, speciellt i samband med stark mat. Jag brukar duscha för att få bort det. Normalt duschar jag alltsom oftast och använder schampo i vanliga mängder (har provat nästan hela apotekets sortiment, inget har funkat (inkl. fungoral, seborre-schampoon mfl)). Har även använt betydligt dyrare schampon från frisörer, teetree-oil schampon som skulle kyla ned. Jag har varit hos flertalets läkare, där jag fått ordinerat hydrokortison och bethametason som behandlingsform, och att jag skulle shamponera med schampon som hade ett lågt ph-värde. Inget av detta har hjälpt något alls. Visst försvann klådan ett tag men bara för att återkomma några dagar efter.(Intressant i mitt fall är att då den ena läkaren tyckte att det rörde sig om mjälleksem, så tyckte inte den andra alls att jag hade några sådana problem, vem av de ska man tro på?) Ingen av dem tog heller några tester, om det nu finns sådana.

Det värsta med det hela är att jag har tappat betydligt mycket hår under denna tid. Vet inte vad jag skall ta mig till, varken för att få bort klådan och flagorna eller för att få håret tillbaka som man har förlorat under loppet.

Snälla svara snarast..

Klåda i hårbotten kan bero på flera olika orsaker. Det vanligaste är nog mjälleksem. Detta ter sig mest som att det är "finmjöligt" i hårbotten. Detta beror på en eksemretning i sin tur beroende av en jästsvampsinfektion. Det är svårt att odla denna jästsvamp och dessutom har 70-90% av vuxna denna svamp i varierande grad.
Är fjällen mer som tjocka flagor/skorpor och förändringarna i hårbotten är mer lokaliserade till begränsade hudområden med frisk hud emellan talar det mer för psoriasis. Psoriasis däremot brukar inte ge håravfall, så det stämmer inte riktigt.
Jag skulle rekommendera Dig att använda Fungoralschampot 2ggr/vecka och inte tvätta håret mer än varannan dag. Använd samtidigt Ditt Betamethasonpreparat dagligen i 2 veckor, för att sen använda det som underhåll 2ggr/vecka. Fungerar inte detta på några veckor bör Du söka läkarhjälp. Har Du inte tidigare fått hjälp av en hudläkare bör en sådan konsulteras och ev att man bör ta ett sk hudprov/PAD.
Lycka till
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!