Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Hej, jag har en fråga angående min diagnos Mjälleksem som jag fått för ca 5 år sedan.

Är mjälleksem och seborriskt eksem samma sak?
Om man har mjälleksem har man fet hud då? Eller ska man använda krämer som tillför huden fett?
På sommaren blir eksemen ibland bättre, men inte alltid. Ska jag tillföra fuktighetsbevarande krämer då?
På vintern får jag alltid röda fläckar mellan fingrarna, kan det bero på kylan och för att jag är torr eller är det eksem där också?
Kan jag aldrig bota mitt mjälleksem? Det är inte alls roligt att ha det i ansiktet där det syns så tydligt. Jag använder gärna inte kortison eftersom jag tagit det så mycket förr, utan nu använder jag Propyless och en kräm som innehåller Aloe Vera.
Hur får jag bort den rodnaden som uppkommer i samband med eksemet?
* Jag har även eksem i hörselgången. Vad kan jag smörja med där? Det kliar och ibland rinner det.

Tack på förhand!
/Lina

Mjälleksem kallas även för seborroiskt eksem, då det är lokaliserat till seborroiska hudlokaler (sk "feta" hudställen som hårbotten, ögonbryn och ibland bringa). Orsaken beror på en jästsvamp som hos de flesta vuxna tillhör den normala hudfloran. Om den tillväxer i antal och/eller ifall man är känslig mot svampen uppkommer mjälleksemet. Att använda Propyless är bra, eftersom den innehåller propylenglykol, som har en hämmande/dödande effekt på jästsvampen. Det typiska för ett eksem är torr, rodnad, fjällande och ofta kliande hud - annars är det inte ett eksem. Så att slippa rodnaden utan eksem motsäger sig själv, tyvärr.
Grundbehandlingen är mjällschampo modell Fungoral eller Ketoson. Mot eksemkomponenten kortisonkräm. Både till öron och ansikte brukar Cortimyk eller Daktacort vara bra. Blir öronen inte bättre, bör Du låta husläkaren titta till dem.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!