Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Hej, jag har en fråga angående min diagnos Mjälleksem som jag fått för ca 5 år sedan.

Är mjälleksem och seborriskt eksem samma sak?
Om man har mjälleksem har man fet hud då? Eller ska man använda krämer som tillför huden fett?
På sommaren blir eksemen ibland bättre, men inte alltid. Ska jag tillföra fuktighetsbevarande krämer då?
På vintern får jag alltid röda fläckar mellan fingrarna, kan det bero på kylan och för att jag är torr eller är det eksem där också?
Kan jag aldrig bota mitt mjälleksem? Det är inte alls roligt att ha det i ansiktet där det syns så tydligt. Jag använder gärna inte kortison eftersom jag tagit det så mycket förr, utan nu använder jag Propyless och en kräm som innehåller Aloe Vera.
Hur får jag bort den rodnaden som uppkommer i samband med eksemet?
* Jag har även eksem i hörselgången. Vad kan jag smörja med där? Det kliar och ibland rinner det.

Tack på förhand!
/Lina

Mjälleksem kallas även för seborroiskt eksem, då det är lokaliserat till seborroiska hudlokaler (sk "feta" hudställen som hårbotten, ögonbryn och ibland bringa). Orsaken beror på en jästsvamp som hos de flesta vuxna tillhör den normala hudfloran. Om den tillväxer i antal och/eller ifall man är känslig mot svampen uppkommer mjälleksemet. Att använda Propyless är bra, eftersom den innehåller propylenglykol, som har en hämmande/dödande effekt på jästsvampen. Det typiska för ett eksem är torr, rodnad, fjällande och ofta kliande hud - annars är det inte ett eksem. Så att slippa rodnaden utan eksem motsäger sig själv, tyvärr.
Grundbehandlingen är mjällschampo modell Fungoral eller Ketoson. Mot eksemkomponenten kortisonkräm. Både till öron och ansikte brukar Cortimyk eller Daktacort vara bra. Blir öronen inte bättre, bör Du låta husläkaren titta till dem.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: