Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Hej jag är 31 år och har haft mjälleksem i ansiktet sen ca 7 år tillbaks. Jag har besökt läkare fyra gånger på den lokala vårdcentralen, senast fick jag en remiss till en specialist på Falu lasarett för nästan två år sen. Jag tycker jag har fått motstridiga råd hela tiden. Senaste budet var att behandla med fungoral schampo och kenacutan som är medelstark cortisonsalva. Detta kunde göras två gånger i veckan. Det håller eksemen någorlunda i schack. Men det går inte att avbryta behandlingen för eksemen kommer alltid igen. Tidigare sa en läkare att man inte skulle använda kenacutan regelbundet, men det gör jag nu alltså eftersom specialisten satt att det gick att göra. Vad anser ni? Kan man använda den som jag gör?. Var fjärde dag alltså.

Mjälleksem eller seborroiskt eksem som det även kallas, är eksembesvär uppkomna av "retningen" av en bakomliggande jästsvamp som finns i hårbotten. Denna jästsvamp har 70-90% av befolkningen normalt. Ifall den tillväxer eller ifall man är känslig, kan man få eksembesvär.
Grundbehandlingen är oftast att använda svampdödande schampo till både hårbotten och ev ansiktet 1-2 ggr/vecka och är inte detta tillräckligt får man dessutom dämpa ner eksemet. Detta gör man oftast enklast med en svag kortisonkräm, modell Uniderm, men skulle inte detta vara tillräckligt kan man använda en medelstark som Kenacutan, Pevaryl eller Emovat. I ansiktet brukar man oftast inte vilja använda en medelstark kortsinkräm dagligen under lång tid, men ifall det räcker att använda den intermittent (t.ex 2 ggr/vecka regelbundet) har Du "friska dagar" emellan och ev långtidsrisker elimineras. Var dock restriktiv runt ögonen på ögonlocken.
Skulle inte detta fungera kan man överväga ljusbehandling eler vissa kan ha hjälp av en svavelkräm. Att använda en mjukgörande kräm med hämmande effekt på jästsvamparna är aldrig fel, t.ex Propyless.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: