Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Hej jag är 31 år och har haft mjälleksem i ansiktet sen ca 7 år tillbaks. Jag har besökt läkare fyra gånger på den lokala vårdcentralen, senast fick jag en remiss till en specialist på Falu lasarett för nästan två år sen. Jag tycker jag har fått motstridiga råd hela tiden. Senaste budet var att behandla med fungoral schampo och kenacutan som är medelstark cortisonsalva. Detta kunde göras två gånger i veckan. Det håller eksemen någorlunda i schack. Men det går inte att avbryta behandlingen för eksemen kommer alltid igen. Tidigare sa en läkare att man inte skulle använda kenacutan regelbundet, men det gör jag nu alltså eftersom specialisten satt att det gick att göra. Vad anser ni? Kan man använda den som jag gör?. Var fjärde dag alltså.

Mjälleksem eller seborroiskt eksem som det även kallas, är eksembesvär uppkomna av "retningen" av en bakomliggande jästsvamp som finns i hårbotten. Denna jästsvamp har 70-90% av befolkningen normalt. Ifall den tillväxer eller ifall man är känslig, kan man få eksembesvär.
Grundbehandlingen är oftast att använda svampdödande schampo till både hårbotten och ev ansiktet 1-2 ggr/vecka och är inte detta tillräckligt får man dessutom dämpa ner eksemet. Detta gör man oftast enklast med en svag kortisonkräm, modell Uniderm, men skulle inte detta vara tillräckligt kan man använda en medelstark som Kenacutan, Pevaryl eller Emovat. I ansiktet brukar man oftast inte vilja använda en medelstark kortsinkräm dagligen under lång tid, men ifall det räcker att använda den intermittent (t.ex 2 ggr/vecka regelbundet) har Du "friska dagar" emellan och ev långtidsrisker elimineras. Var dock restriktiv runt ögonen på ögonlocken.
Skulle inte detta fungera kan man överväga ljusbehandling eler vissa kan ha hjälp av en svavelkräm. Att använda en mjukgörande kräm med hämmande effekt på jästsvamparna är aldrig fel, t.ex Propyless.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!