Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Jag är en kille på 29 år som har mjälleksem i ansiktet. Har haft eksemet i ett halvår nu.De symptom jag får är att huden kliar, fjällar, blir röd, fet hy, pormaskar, varplitor. Jag får förhårdnader som lossar och efterlämnar gropar som delvis läker ihop fast med en annan mörkare färg. Mot eksemet använder jag dactacort och fungoral schampoo. Behandlingen hjälper mot “det röda”,fjällningen och klådan. Men inte mot de andra symptomen! Jag blir inte symtomfri. Jag har behandlat i tre månader nu. Vad är det jag har igentligen och vad skall jag göra? Är det eksemet som ger mig alla dessa symptom eller har jag två diagnoser. Det här är jättejobbigt för mig! Min hudläkare säger att jag har en lindrig variant av mjälleksem. Skall jag lita på henne? Hur skall jag bli av med de plitor och förhårnader jag får? Finns det några bättre medel? Är detta kroniskt?

Svar till signaturen Mattias.
Symtomen vid seborrhoiskt eksem är rodnad och fjällning i hårbotten, tinningar, ögonbryn samt ofta kring näsroten.(Se dermatologens patientinformation nr 33. Däremot är pormaskar och varplitor samt förhårdnader som lossnar och ger ärr EJ symtom som ses vid seborrhoiskt eksem. Du verkar faktiskt ha två olika hudsjukdomar, vilket ej alls är så ovanligt. Sannolkt har du också en acne som man faktiskt kan ha långt efter att man passerat tonåren. Du har helt korrekt behandling för seborrhoiskt eksem men bör få behandling även mot din acne.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 september, 2001 Publicerad: 12 september, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: