Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem?

Det började med klåda i hårbotten sedan uppkom små torra fläckar mellan ögonbrynen som sen spred sig upp i pannan, ner över näsan och ut på kinderna. Har även fått enstaka fläckar på sidan om hakan. I pannan är det mer som ett enda stort rött område på kinderna mer som fläckar. Det kliar inte speciellt men känns lite irriterat efter tvätt.
Kan detta vara mjälleksem?
Är för övrigt gravid, är det något som kan ha utlöst det?
Det är väl inget farligt som ex cellförändringar?
Kan det bli bättre av att sola måttligt i solarium?
Tack på förhand!

Svar till Sofie
På din beskrivning låter det precis som seborroiskt eksem (mjälleksem). Finns ingen direkt kopling till graviditet. Jag avråder från solarium under graviditet då det lätt uppstår bruna fläckar i ansiktet av UV-ljus. Se "melasma" i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 november, 2002 Publicerad: 4 november, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: