Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem

Hej,
Fick diagnosen mjälleksem för några år sedan. Eksem i ansiktet har jag inte haft så mycket besvär av sedan dess, förutom flagor i ögonbrynen. Men mjällen i hårbotten blir jag ej av med. Använde fungoral schampoo i ett par år men håret blev förfärligt. Bör lägga till att båda mina föräldrar har psoriasis, men läkare har sagt att det har jag ej. Min fråga är; vågar jag tona håret trots flagig hårbotten? Har blivit varnad för bl a allergiska reaktioner, men det skulle vara roligt att kunna täcka de grå hårstråna och att få vara fin ¨som alla andra¨.
Tacksam för svar.

M v h
Molly

Hej!
Det är inte större risk för allergiska reaktioner vid mjälleksem än för dem som inte har det. Seborroiskt eksem i hårbotten behandlas lättast och bäst med stark kortisonlösning som är sprit/propylenglykollösningbaserad tex Elocon lösning. Den är receptbelagd och kan skrivas ut tex från vårdcentralen. behandlingen är enkel och praktiskt taget biverkningsfri, så förslaget är att du kontaktar husläkaren för hjälp med recept. I ögonbrynen kan du använda tex Cortimyk kräm som finns receptfritt på Apoteket, en svag kortisonkräm som kan användas morgon och kväll några dagar i rad. Se i övrigt seborroiskt eksem i dermatologens patientinformation.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: