Ange ditt sökord

Annons:

Mjäll i hårbotten

Jag har mjäll i hårbotten. Hur kan jag behandla det?

Kvinna, 37 år

Mjäll i hårbotten är vanligt. Det innebär diffus fjällning av skalpen, där små hudflisor avlagras och syns i håret och på kläderna. Detta är ofta kroniskt och behöver behandlas kontinuerligt. I första hand rekommenderas “anitfungurala” schampon som går att köpa receptfritt på apoteken. Dessa behöver ofta användas ca en gång i veckan, och de ska verka i några minuter innan de sköljs ur. Om det även kliar i hårbotten kan det handla om mjälleksem. Då kan en läkare behöva skriva ut inflammationsdämpande lösning för hårbotten, som successivt trappas ner.

Har du mycket besvär kan det vara av värde att söka vård för att få korrekt diagnos. Mjälliknande symtom kan ses även vid till exempel psoriasis i hårbotten eller svampinfektion.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 26 april, 2024 Publicerad: 26 april, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Hud & Hår

Bruna fläckar av solen

Varför får jag bruna fläckar i ansiktet av solen?

Hud & Hår

Soleksem och solurtikaria

Hej! Jag undrar om solurtikaria är något annat än det man kallar soleksem. Vad kan göras åt det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: