Ange ditt sökord

Annons:

Mjäll eller psoriasis?

Hej!

Jag har den senaste tiden haft problem med mjäll. Mjället är utspritt i hela hårbotten och det kliar. Det kliar som mest mitt uppe på huvudet. Jag har testat apotekets mjällschampo Aco mot mjäll, men det är bara bra samma dag som jag har tvättat håret, dagen efter är det lika mycket mjäll igen och det kliar.
Jag har också testat Head and Shoulders mjällschampo, men det blir samma resultat då också. Jag tvättar håret var femte dag och när jag har tvättat det så har det mesta av mjällen försvunnit, men man kan fortfarande se att det finns kvar lite i hårbotten när man kammar sig.

Jag undrar hur man ser skillnaden på om det är mjäll eller psorasis. Min mormor har denna hudsjukdom,bland annat i hårbotten och jag tycker själv inte att jag kan se någon skillnad på om det är psoriasis eller mjäll hos henne. Min mormor fick denna sjukdom när hon var 74 år och min mammma har inte denna sjukdom.

Jag tror att chansen att jag har psoroasis är ganska liten? men jag blir ju aldrig av med mjället och efter att ha läst insändare på detta forum så verkar det som många har samma problem. Vad rekommenderar ni att man gör och hur ofta ska man egentligen tvätta håret med ett mjällshampo?

Tack på förhand!

Mjäll i hårbotten beror på en eksemretning från en jästsvamp. Denna jästsvamp hittar man normalt i hårbotten hos ca 70% av befolkningen. Är man extra känslig eller ifall den finns i ökad mängd, kan den orsaka mjälleksem. Det finns lite olika mjällschampon, där nog Fungoral/Ketoson från Apoteket är det mest effektiva. Detta använder man 2 ggr/vecka i början, för att efter 1 månad så räcker det med underhåll var till varannan vecka.
Hur många gånger man sen ska tvätta håret per vecka varierar nog ganska mycket. Många tvättar nog håret i alla fall ca varannan dag. Använder man i så fall ett mjällschampo 2 ggr/vecka, är det bra att ta ett "vanligt" schampo de andra gångerna.
Skillnaden mellan mjäll och psoriasis kan ibland vara svår. Psoriasis är mer välavgränsade hudområden i hårbotten med oftast kraftigare fjällning, så det blir ordentliga fjäll eller som skorv i hårbotten. Blir Du inte bättre i hårbotten, kan det kanske vara bra att Din hus-/distriktsläkare tittar på Dig.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!