Ange ditt sökord

Annons:

Mitt spädbarn har eksem

Hej!

Mitt spädbarn har haft eksem sedan 4:e levnadsveckan, (är nu 12 veckor). Smörjer med Mildison och Miniderm, eksemen försvinner efter ett tag där jag smörjt, men dyker hela tiden upp på nya ställen. Lyckas aldrig få bort eksemen helt, som min läkare säger att man skall klara av på ca två veckor. Vad gör jag för fel? Barnet har även mycket eksem runt ögonen, och jag har smörjt där också, men eksemen försvinner bara periodvis. Känns olustigt att smörja kring ögonen på ett så litet barn, men barnet sliter och drar i ögonen av klåda. Vad ska jag göra? Varför är det farligt med kortison i ögonen?

Tacksam Mamma

Barneksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn får varierande grad av eksem (sk böjveckseksem eller atopiskt eksem). Det finns en viss ärftlighet, och sen vet man att huden är torrare än normalt, har lägre fetthalt och har svårt att behålla sin fuktighet. Det är därför grundbehandlingen är att smörja med "fuktkrämer". Räcker inte detta får man lägga till kortisonkräm. Beroende på svårighetsgraden av eksemet behöver man ibland bara smörja nån gång med Hydrokortison och ibland regelbundet 1-2 gånger dagligen. Ibland vid besvärligt barneksem behöver man till och med använda starkare kortisonkrämer.
Huden runt ögonen är tunnare än övrigt på kroppen. Kortisonet som smörjs där kan i sällsynta fall ge en påverkan på ögonen så att man efter ett längre tags användning kan få en grumling av linsen.
Generellt när man använder en kortisonkräm ska man inte sluta tvärt. Smörj i början 2 gånger/dag, sen 1 gång/dag, trappa ner till varannan dag och ifall detta fungerar under nån veckas tid kan man fortsätta med 2 gånger i veckan som underhåll. Beroende på eksemets svårighetsgrad klarar vissa sig med underhåll 2 gånger/vecka, men andra måste använda Hydrokortison dagligen. Det beror på eksemet och inte på en felbehandling.
/Anders

Läs mer i vår Eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!