Ange ditt sökord

Annons:

Mitt handeksem blir bara värre

Hej!

Jag är en tjej på 29 år. Sedan ca 10 år tillbaka har jag haft problem med handeksem. Eksemet började när jag arbetade inom äldreomsorgen och blev sen bara värre och värre. Jag har varit hos flertalet hudspecialister och fått diverse krämer/salvor (cortison + mjukgörande). Diagnosen jag fått är atopiskt eksem. Jag hade enligt mina föräldrar ej eksem som barn, däremot var jag väldigt ofta sjuk. Det här har blivit ett jätteproblem för mig. Eksemet bara breder ut sig på händerna och snart har jag inte ett nagelband kvar. Jag har en dotter på tre månader så att undvika vatten är väldigt svårt för mig nu. Jag har nu djupa självsprickor i eksemet som gör otroligt ont. Vad ska jag göra? Finns det någon ny metod att behandla sådana här eksem? jag var hos en hudläkare senast i höstas och fick då cortisonsalvan "celeston valerat comp" som jag ska smörja 1 ggr/dag och "Propylenglykol 20% i Essex kräm" som mjukgörande.
Tacksam för snabbt svar.

Hej!
Handeksem kan starta eller förvärras i samband med småbarnsskötsel. Du har fått stark kortisonsalva och mjukgörande vilket inte hjälper. Det är olämpligt med daglig behandling under lång tid med stark kortisonsalva, efter högst två veckors daglig behandling bör man trappa ned användandet successivt. Det finns flera behandlingsmetoder, vanligast olika former av ultraviolett ljus (UVB), även mjukgröntgen (Bucky). Ibland spelar bakterier roll för försämringen, och då kan man ha nytta av antibiotika behandling. Du behöver säkert hjälp hos en hudspecialist med att pröva ut fungerande behandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: