Ange ditt sökord

Annons:

Missfärgning av hud

Hej.
Jag är en tjej på 22 år som har haft psoriasis i över 8 år och har provat på det mesta som går. För 2 veckor tillbaka var det olidligt och jag sökte hudläkare hon gav mig bla Micanol 3% för min klåda i hårbotten och vaselinliknande salva för kroppen betnovat 0,1%. Efter 3 behandlingar av hårbottnen men kortisonsalva, preparatet micanol, så har jag fått en kraftig missfärgning. Nästan svart men mer brun-röd färg bakom vardera öra som då sträcker sig längst kanten mot ansiktet. På 2 ställen har det fläkt upp till vitare hy likt prickar. Jag har ingen speciell sveda utan det syns så väldigt olustigt ut. Jag ringde till hudläkaren idag men hon visste inget speciellt om det förutom att jag ska vänta och se om det försvinner. Men jag är orolig för att det inte ska försvinna. Skulle vara glad om ni kunde ge mig en förklaring om vad detta innebär och vad jag kan göra.
Mvh madelen

Ditranol är ett gammalt preparat för behandling av psoriasis sedan minst 100 år tillbaka. Som firmanamn heter det Micanol och finns i 1% resp 3% stark kräm. Problemet med Ditranol är att det missfärgar huden, håret och textilier. Det har en hudretande effekt framförallt i hudveck. Det är lite trixigt att använda och man bör ha ordentlig information. Ditranolen är inneslutna i fettdroppar i Micanolen, som smälter av kroppsvärmen i huden. Det gäller att bara smörja det strikt på hudpsoriasisen och ej på friska huden eller på själva håret. Vänta 20 minuter och sen först torka bort överskottet med papper. Sen tvätta av huden/håret med en sur tvål och inte använda varmare vatten än 30 grader (för att undvika att Micanolet som är kvar smälter och ger missfärgning). Skulle huden/håret bli mörk, är det tyvärr bara att vänta ut det hela tills den yttersta huden har omsatts (borde ta 1-2 veckor). Även nedkladdade textilier ska inte tvättas varmare än 30 grader.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: