Ange ditt sökord

Annons:

Missfärgning av hud

Hej.
Jag är en tjej på 22 år som har haft psoriasis i över 8 år och har provat på det mesta som går. För 2 veckor tillbaka var det olidligt och jag sökte hudläkare hon gav mig bla Micanol 3% för min klåda i hårbotten och vaselinliknande salva för kroppen betnovat 0,1%. Efter 3 behandlingar av hårbottnen men kortisonsalva, preparatet micanol, så har jag fått en kraftig missfärgning. Nästan svart men mer brun-röd färg bakom vardera öra som då sträcker sig längst kanten mot ansiktet. På 2 ställen har det fläkt upp till vitare hy likt prickar. Jag har ingen speciell sveda utan det syns så väldigt olustigt ut. Jag ringde till hudläkaren idag men hon visste inget speciellt om det förutom att jag ska vänta och se om det försvinner. Men jag är orolig för att det inte ska försvinna. Skulle vara glad om ni kunde ge mig en förklaring om vad detta innebär och vad jag kan göra.
Mvh madelen

Ditranol är ett gammalt preparat för behandling av psoriasis sedan minst 100 år tillbaka. Som firmanamn heter det Micanol och finns i 1% resp 3% stark kräm. Problemet med Ditranol är att det missfärgar huden, håret och textilier. Det har en hudretande effekt framförallt i hudveck. Det är lite trixigt att använda och man bör ha ordentlig information. Ditranolen är inneslutna i fettdroppar i Micanolen, som smälter av kroppsvärmen i huden. Det gäller att bara smörja det strikt på hudpsoriasisen och ej på friska huden eller på själva håret. Vänta 20 minuter och sen först torka bort överskottet med papper. Sen tvätta av huden/håret med en sur tvål och inte använda varmare vatten än 30 grader (för att undvika att Micanolet som är kvar smälter och ger missfärgning). Skulle huden/håret bli mörk, är det tyvärr bara att vänta ut det hela tills den yttersta huden har omsatts (borde ta 1-2 veckor). Även nedkladdade textilier ska inte tvättas varmare än 30 grader.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!