Ange ditt sökord

Annons:

Minskar frysning av fotvårtor smittrisken?

Hej

Om man fryser bort de vårtor man har under foten, smittar man ändå från dessa bortbrända vårtor? Minskar smittrisken på något sätt?

Jag har en, kanske flera vårtor under tårna/ framfoten. Jag har förstått att det kan ta 10 år att bli av med dem och vad man än gör (frysning, laser, vårtmedel mm) så kan man aldrig vara helt säker på att vårtorna försvinner. Det är bara kroppens immunförsvar som kan ta bort viruset.

När jag gick till en fotklinik sa systern att en av vårtorna är ofta är en “moder” till de andra vårtorna. Om man fick bort den kunde de andra försvinna av sig själv. Stämmer det?

Vad kan man annars göra för att minska smittspridningen?

Kan vårtor bli 2 cm x 1 cm stora och behålla hudens naturliga mönster? Enl. hudkliniken har jag 2 st jättevårtor under båda tårnas nedersta del. Jag tycker det är konstigt för de liknar inte på något sätt de vårtor som jag har sett beskrivna. Tårna innersta del blir ju inte utsatt för så stort tryck så om det var vårtor borde de inte puta ut mycket + att hudens mönster borde förstöras.

Jag har två små där hudens naturliga mönster är helt borta.

Tacksam för svar
/Paul

Hej!
Oftast brukar man kunna behandla bort vårtor snabbare än det dystra perspektiv du har fått, även om du har rätt i att det finns svåra fall där inget tycks bita på vårtorna.
"Modervårta" låter som rena rama påhittet.
Något som ofta händer, är att förhårdnader blir misstagna för vårtor. Det är inte alltid så lätt för läkaren/sköterskan att avgöra skillnaden. Vårtviruset sitter i överhuden, och hornskiktet är oftast förtjockat. Om man skrapar på vårtan ses små prickar, detta är inte rötter utan små blodkärl som trombotiserats dvs minimala koagel syns som prickar.
Stora vårtor som du beskriver kan också vara sk mosaikvårtor. De kan bli väldigt stora, och är ofta svårbehandlade (sannolikt beroende på att den undergrupp av papillomavirus som orsakar just den vårtformen är mer svårbehandlad).
Ett tips kan vara att pröva ett nytt vårtmedel som heter Transversal, det finns på Apoteket och fungerar bra hos många patienter.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: