Ange ditt sökord

Annons:

Mineraloljor gör huden torr och livlös

Hej,
Jag har precis som en annan frågeställare läst från säker källa att mineraloljor (paraffin, vaselin) inte alls är bra för huden då de täpper till porer, inte absorberas och gör huden beroende. På lång sikt gör de huden torr och livlös. Jag har nu använt kräm med bara naturliga råvaror (veg. oljor och fetter) och efter en tid är min hud bättre än någonsin förr. Det torra rutmönstret som förr fanns på mina ben (då jag smörjde mig med apotekets m.fl. krämer) är som bortblåst. Varför skriver ni att det är OK att använda krämer med paraffin då de är känt hur illa den gör huden på sikt? Definitivt inte bra för någon. Är det så att dermatologer och läkare inte har kunskap om detta? Ni är specialiserade på huden (dermatolog) men tydligen inte på vilken kräm som vårdar den bäst, och det är definitivt inte apotekets krämer som nästan alla innehåller paraffin? Paraffin är mkt billig och har oändlig hållbarhet så det förklarar varför industrin använder den.

Detta med valet av ingående fetter och deras betydelse för huden har det diskuterats en hel del kring, men något säkert svar på en så enkel fråga finns nog inte. Man vet bättre nu än tidigare att det inte bara är fettinnehållet i krämen som har betydelse, utan även andra komponenter som fuktbevarande ämnen som karbamid, glycerol, propylenglykol, mjölksyra, proteiner mm. Det finns dock en risk med fetter från växtriket, då de är mer allergiframkallande än mineraloljor som paraffin. ACO (från Apoteket) har forskat mycket på fetter, och använder sig av rapsolja i sina krämer, då detta fett även har en viss antiinflammatorisk effekt. För att minimera risken för allergier är oljan högraffinerad och dessutom värmebehandlad. Så sker tyvärr inte med krämer man kan köpa på Hälsokosten.
Sen vet man att en fet salva som vaselin lägger sig som "ett lock på huden" och gör huden mjukare, då den hindrar vattenavdunstningen från huden. Vissa kan då få besvär med finnar. När man behöver en mjukgörande kräm, är det viktigaste att man hittar en kräm man gillar och tror på - vi huddoktorer vill dock inte att den nya "ofarliga" krämen ska ge hudallergier eller andra problem, varför vi rekommenderar Apotekets produkter som är seriöst testade.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!