Ange ditt sökord

Annons:

Mineraloljor gör huden torr och livlös

Hej,
Jag har precis som en annan frågeställare läst från säker källa att mineraloljor (paraffin, vaselin) inte alls är bra för huden då de täpper till porer, inte absorberas och gör huden beroende. På lång sikt gör de huden torr och livlös. Jag har nu använt kräm med bara naturliga råvaror (veg. oljor och fetter) och efter en tid är min hud bättre än någonsin förr. Det torra rutmönstret som förr fanns på mina ben (då jag smörjde mig med apotekets m.fl. krämer) är som bortblåst. Varför skriver ni att det är OK att använda krämer med paraffin då de är känt hur illa den gör huden på sikt? Definitivt inte bra för någon. Är det så att dermatologer och läkare inte har kunskap om detta? Ni är specialiserade på huden (dermatolog) men tydligen inte på vilken kräm som vårdar den bäst, och det är definitivt inte apotekets krämer som nästan alla innehåller paraffin? Paraffin är mkt billig och har oändlig hållbarhet så det förklarar varför industrin använder den.

Detta med valet av ingående fetter och deras betydelse för huden har det diskuterats en hel del kring, men något säkert svar på en så enkel fråga finns nog inte. Man vet bättre nu än tidigare att det inte bara är fettinnehållet i krämen som har betydelse, utan även andra komponenter som fuktbevarande ämnen som karbamid, glycerol, propylenglykol, mjölksyra, proteiner mm. Det finns dock en risk med fetter från växtriket, då de är mer allergiframkallande än mineraloljor som paraffin. ACO (från Apoteket) har forskat mycket på fetter, och använder sig av rapsolja i sina krämer, då detta fett även har en viss antiinflammatorisk effekt. För att minimera risken för allergier är oljan högraffinerad och dessutom värmebehandlad. Så sker tyvärr inte med krämer man kan köpa på Hälsokosten.
Sen vet man att en fet salva som vaselin lägger sig som "ett lock på huden" och gör huden mjukare, då den hindrar vattenavdunstningen från huden. Vissa kan då få besvär med finnar. När man behöver en mjukgörande kräm, är det viktigaste att man hittar en kräm man gillar och tror på - vi huddoktorer vill dock inte att den nya "ofarliga" krämen ska ge hudallergier eller andra problem, varför vi rekommenderar Apotekets produkter som är seriöst testade.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: