Ange ditt sökord

Annons:

Min son lider av klåda och eksem

Hej!

Jag har en son som i juni blir 4 år. Sedan 1 år har han vid yttre fotknölen haft ett torrt, rött eksem. Det har kliat och varit besvärligt. Vi har smörjt med alla krämer som finns på apotek, men inget hjälper. Vi har sökt läkare vid cirka 3 år. Eksemet hade då blivit större och täckte hela fotknölen, spridit sig runt fram till främre foten, upp på benet och längre ner mot fotsulan. Läkaren sa att det fanns svamp i det och vi fick kortison med svampmedel i. Detta använde vi i två omgångar efter varandra och han blev bättre, men inte bra.
Andra gången hos läkare blev vi rådda att fortsätta vår insmörjning, intensivt. Ingen skillnad.
Nu idag har han även längre upp på benet, närmare knät, på rumpan och vi kan se en liten fläck på andra benet. Nyligen var vi till läkare igen och denna gång fick vi remiss till barnmottagningen på sjukhuset. Vi ville till hud, men väntetiden var för lång, så han tyckte vi skulle börja på barn. Har inte fått komma dit ännu.
Nu undrar jag: kan detta vara vanligt barneksem som han har? Känner en viss oro för att det ska vara psoriasis.
Vi har nu Idomin att smörja med och rodnad har gått ned. Han kliar inte lika mycket och man märker inte lika mycket att han har dessa eksem. Idomin har klart varit bäst.
Om det inte är barneksem, vad kan det då vara? Är så orolig för att han inte ska bli av med det och få ha det resten av sitt liv.

Hej!
Din beksrivning av klåda, rodnad och fjällning passar allra bäst på eksem. Svamp är en mindre trolig diagnos, och svampdiagnos ställs ALLTID med provtagning! Kortisonet kan ha gjort att det såg bättre ut (men det är oftast ganska svag kortisonkomponent i krämer/salvor mot svamp.) När eksem sprider sig som du beksriver, kan det ofta bero på infektion, tex att hudens egna bakterier växer till i antal, eller att bakterier utifrån satt sig i området.
Du nämner inte om eksem och/eller astma-allergi, finns hos någon i släkten. Det skulle göra det troligare att det gäller barneksem.
Tanken att komma till hudläkare låter rimlig, men också att korta väntetiden så mkt som möjligt. Om barnläkaren bedömer att hudläkare bör konsulteras, går den remissvägen mellan barn-hud ofta fortare (eftersom en specialist redan har bedömt problemet).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: