Ange ditt sökord

Annons:

Min son lider av klåda och eksem

Hej!

Jag har en son som i juni blir 4 år. Sedan 1 år har han vid yttre fotknölen haft ett torrt, rött eksem. Det har kliat och varit besvärligt. Vi har smörjt med alla krämer som finns på apotek, men inget hjälper. Vi har sökt läkare vid cirka 3 år. Eksemet hade då blivit större och täckte hela fotknölen, spridit sig runt fram till främre foten, upp på benet och längre ner mot fotsulan. Läkaren sa att det fanns svamp i det och vi fick kortison med svampmedel i. Detta använde vi i två omgångar efter varandra och han blev bättre, men inte bra.
Andra gången hos läkare blev vi rådda att fortsätta vår insmörjning, intensivt. Ingen skillnad.
Nu idag har han även längre upp på benet, närmare knät, på rumpan och vi kan se en liten fläck på andra benet. Nyligen var vi till läkare igen och denna gång fick vi remiss till barnmottagningen på sjukhuset. Vi ville till hud, men väntetiden var för lång, så han tyckte vi skulle börja på barn. Har inte fått komma dit ännu.
Nu undrar jag: kan detta vara vanligt barneksem som han har? Känner en viss oro för att det ska vara psoriasis.
Vi har nu Idomin att smörja med och rodnad har gått ned. Han kliar inte lika mycket och man märker inte lika mycket att han har dessa eksem. Idomin har klart varit bäst.
Om det inte är barneksem, vad kan det då vara? Är så orolig för att han inte ska bli av med det och få ha det resten av sitt liv.

Hej!
Din beksrivning av klåda, rodnad och fjällning passar allra bäst på eksem. Svamp är en mindre trolig diagnos, och svampdiagnos ställs ALLTID med provtagning! Kortisonet kan ha gjort att det såg bättre ut (men det är oftast ganska svag kortisonkomponent i krämer/salvor mot svamp.) När eksem sprider sig som du beksriver, kan det ofta bero på infektion, tex att hudens egna bakterier växer till i antal, eller att bakterier utifrån satt sig i området.
Du nämner inte om eksem och/eller astma-allergi, finns hos någon i släkten. Det skulle göra det troligare att det gäller barneksem.
Tanken att komma till hudläkare låter rimlig, men också att korta väntetiden så mkt som möjligt. Om barnläkaren bedömer att hudläkare bör konsulteras, går den remissvägen mellan barn-hud ofta fortare (eftersom en specialist redan har bedömt problemet).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!