Ange ditt sökord

Annons:

Min psoriasis går inte bort

För cirka 2 år sedan (jag var då bara 15 år) började jag behandla min psoriasis i hårbotten med kortisonsalva, men det hjälpte knappt trots att denna var stark. Det känns som jag behöver ta nya tag för att lindra klådan. Kan du rekommendera någon alternativ behandlingsmetod? Och är det vanligt att så unga som jag får psoriasis?
Tack på förhand.
MVH Steffi 17 år

Hej!
Psoriasis kan komma i vilken ålder som helst, vanligast är hos unga vuxan. Det finns en ärftlig faktor, men det förekommer också att man får psoriasis utan att ha någon släkting med sjukdomen.
Kortisonsalva är inte förstahandsbehandling för psoriasis i hårbotten (det blir så kladdigt!), utan det vanliga är att man börjar med avfjällning under några dagar med en kräm som innehåller salicyl. Den får sitta i under natten och sköljs lätt ur på morgonen. När hårbotten är avfjällad, kommer nästa steg som är behandling med kortisonlösning. Denna ska vara stark, sk grupp III. Man sätter i lösningen dagligen i en vecka ungefär, därefter brukar det vara såpass bra att man kan underhålla det goda resultatet med behandling 1-2 ggr per vecka.
En allmänläkare bör kunna ge dig dessa recept. Avfjällande krämen som ofta används, heter salicyl 2-5% i Decubal kräm.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: