Ange ditt sökord

Annons:

Min psoriasis går inte bort

För cirka 2 år sedan (jag var då bara 15 år) började jag behandla min psoriasis i hårbotten med kortisonsalva, men det hjälpte knappt trots att denna var stark. Det känns som jag behöver ta nya tag för att lindra klådan. Kan du rekommendera någon alternativ behandlingsmetod? Och är det vanligt att så unga som jag får psoriasis?
Tack på förhand.
MVH Steffi 17 år

Hej!
Psoriasis kan komma i vilken ålder som helst, vanligast är hos unga vuxan. Det finns en ärftlig faktor, men det förekommer också att man får psoriasis utan att ha någon släkting med sjukdomen.
Kortisonsalva är inte förstahandsbehandling för psoriasis i hårbotten (det blir så kladdigt!), utan det vanliga är att man börjar med avfjällning under några dagar med en kräm som innehåller salicyl. Den får sitta i under natten och sköljs lätt ur på morgonen. När hårbotten är avfjällad, kommer nästa steg som är behandling med kortisonlösning. Denna ska vara stark, sk grupp III. Man sätter i lösningen dagligen i en vecka ungefär, därefter brukar det vara såpass bra att man kan underhålla det goda resultatet med behandling 1-2 ggr per vecka.
En allmänläkare bör kunna ge dig dessa recept. Avfjällande krämen som ofta används, heter salicyl 2-5% i Decubal kräm.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!