Ange ditt sökord

Annons:

Min 40-åriga fru lider enligt läkaren av utmattningssyndrom

Min 40-åriga fru lider enligt läkaren av utmattningssyndrom.
Jag och min fru har tre gemensamma barn. Det är tre flickor som är 11, 13 och 15 år gamla, Min fru arbetar som ridlärare på heltid. Jag arbetar som chef inom statlig förvaltning.

I början av november 2008 insjuknade min fru i hög feber och mycket kraftig huvudvärk. Hon hade uppåt 40 graders feber i drygt en vecka. Hon kördes in till Södersjukhusets akutavdelning. Hon blev inlagd på internmedicin (avd 37). De tog en mängd blodprover och även ryggmärgsprov u.a. P.g.a. mycket kraftig huvudvärk var hon inlagd i en vecka. Hon kunde knappt röra sig och fick gå med rollator.

Efter det att hon skrevs ut blev hon långsamt bättre. Men hon blev aldrig bra. Hon har arbetat till och från och varit sjukskriven partiellt sedan dess. Just nu är hon helt sjukskriven. Hon har ingen energi. Efter måttlig ansträngning av endera psykiskt eller fysiskt arbete i ca en halvtimme så har hon i princip förbrukat dagens energi och blir inte bara trött utan får väldigt ont i huvudet. Hon ligger mer eller mindre i sängen hela dagarna. Det känns inte bra eftersom hon normalt är en mycket positiv och glad människa som är väldigt omtyckt av människor, både på jobbet och privat. Hon har gått upp i vikt (ca 5 kg) och ser märkbart mer ohälsosam ut jämfört för ett år sedan.

Hon har haft en läkare på vårdcentralen som hon gått till. Han är 73 år och går i pension nu. Han anser att hon lider av utmattningssyndrom och har angett det som skäl till sjukskrivning.
Jag kan inte riktigt förlika mig med det. Jag vet att det är slitsamt att vara trebarnsförälder och dessutom arbeta på full tid. Problemet som jag ser det är att man inte först försökt utesluta alla andra fysiska sjukdomar som har liknande symtom som utmatningssyndrom. Hon själv söker bara bekräftelser på att hon är utmattad – och det är ju lätt att finna om man nu vill göra det. Tänk nu om hon har en infektion eller hormonrubbning eller något annat som faktiskt kan medicineras? Hon kanske kan bli frisk på några veckor om man har tur.

Vad kan vi göra för att begära en komplett utredning och provtagningar? Det finns ju en mängd sjukdomar som har liknande symtom som utmattning. Jag skulle gärna se att man gav henne en antibiotikakur av bredspektramodell för att utesluta bl.a. borelia och erlichias som kan vara svåra att diagnostisera (hon blev fästingbiten i juli 2008).

Här är några blodvärden från i maj:
B-sr 6
S-kobalamin (ModE) 450
S-T3 fritt (ModE) 4,4
S-T4, fritt (ModE) 14
S-TSH (ModE) 3,5

Det är ofta mycket svårt att finna den absolut säkra orsaken till ett utmattningssyndrom. Tidigare friska personer som drabbas av det som beskrivs utmattningssyndom efter en infektion, har jag träffat på några gånger. Jag hoppas att man nu har sett på prover kring exempelvis borrelia både i blod och i ryggmärgsvätskan, som ju nämnts enligt ovan. Om det skulle vara en borrelia har det visat sig att man kan behöva har en längre tids behandling med antibiotika i hög dosering. Min erfarenhet är dock att de här tillstånden sakta med säkert förbättras men att det tar mycket lång tid. Det är inte alla gånger lätt för dessa personer att leva med detta tillstånd då ”man inget ser” på personen i fråga, samt att man nu också inte sällan har att gå en kamp mot Försäkringskassan. Situationen blir inte lätt förbättrad då man ofta inte har energi annat än att klara sig för dagen!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 8 januari, 2010

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: