Ange ditt sökord

Annons:

Mer o mer psoriasis?!

Hej,

Vet inte riktigt hur jag ska börja. Vet att jag har psoriasis, inte direkt allvarlig sådan (trodde jag). Fick diagnosen psoriasis vid 18 års ålder. Började med några röda fläckar på bålen. Fick kräm som inte hjälpte, gick då på ljusbehandling som hjäpte jättebra. Idag är jag 26 år gammal och har fått mycket mer besvär. I vintras fick jag fläckar både på mage, ben och armar. Lider enormt mycket av detta, vågar inte ens träffa tjejer längre för jag är rädd för att visa mig avklädd. Vet inte vad jag ska mig till. Fläckarna försvinner delvis med hjälp av sol och steroidkräm men de återkommer nästan lika fort igen. Varför kommer det så mycket fläckar just nu? Har ju vart nästan i stort sett "frisk" de senaste 7-8 åren. Är det så att psoriasis utvecklas med åren o att jag måste leva med detta?? För isåfall vill jag inte leva längre.!!!! Kan det bero på att jag vart rätt deprimerad under vintern o även druckit en del alkohol,?Tyvärr blir jag ännu mer deprimerad av dessa fläckar så jag blir ju inte direkt bättre!Vad jag ska jag göra?Varför får jag röda fläckar när andra har hela områden täckte med fjällande skinn,har jag någon speciell sort psoriasis?Kan denna form kansken låta mig var "frisk" ett tag igen o sedan återkomma? Vet även inte någon i mihn släkt med psoriasis, trodde detta var ärftligt!? Tacksam för svar.

Mvh

Mkt orolig

Psoriasis är en kronisk sjukdom som går i skov, vilket betyder perioder med förbättring och perioder med försämring. Vad som är känt att kunna försämra psoriasis är bl.a infektioner, stress, vissa läkemedel och alkohol. Sen blir även ca 5% av psoriatikerna försämrade av sommarsol. Det är en ärftlighet i sjukdomen, men bara 1/3 har en nära släkting med psoriasis.
Behandlingsmässigt brukar många ha god effekt av en lokal kortisonkräm (t.ex Elocon) eller lokalt D-vitaminpreparat (Daivonex). Man får en bättre effekt ifall man kombinerar med ljusbehandling med UVB (kortvågigt UV-ljus). Ca 25% av psoriatikerna har en medelsvår-svår psoriasis där denna behandling inte är tillräcklig, utan man behöver tillägg med tabletter, det man kallar systembehandling. Det man oftast använder är t.ex PUVA, Methotrexate eller Neotigason. Har Du en så besvärlig och utbredd psoriasis som Du beskriver och där nuvarande behandling inte hjälper, tycker jag Du ska söka hjälp hos en hudläkare. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: