Ange ditt sökord

Annons:

Mer o mer psoriasis?!

Hej,

Vet inte riktigt hur jag ska börja. Vet att jag har psoriasis, inte direkt allvarlig sådan (trodde jag). Fick diagnosen psoriasis vid 18 års ålder. Började med några röda fläckar på bålen. Fick kräm som inte hjälpte, gick då på ljusbehandling som hjäpte jättebra. Idag är jag 26 år gammal och har fått mycket mer besvär. I vintras fick jag fläckar både på mage, ben och armar. Lider enormt mycket av detta, vågar inte ens träffa tjejer längre för jag är rädd för att visa mig avklädd. Vet inte vad jag ska mig till. Fläckarna försvinner delvis med hjälp av sol och steroidkräm men de återkommer nästan lika fort igen. Varför kommer det så mycket fläckar just nu? Har ju vart nästan i stort sett "frisk" de senaste 7-8 åren. Är det så att psoriasis utvecklas med åren o att jag måste leva med detta?? För isåfall vill jag inte leva längre.!!!! Kan det bero på att jag vart rätt deprimerad under vintern o även druckit en del alkohol,?Tyvärr blir jag ännu mer deprimerad av dessa fläckar så jag blir ju inte direkt bättre!Vad jag ska jag göra?Varför får jag röda fläckar när andra har hela områden täckte med fjällande skinn,har jag någon speciell sort psoriasis?Kan denna form kansken låta mig var "frisk" ett tag igen o sedan återkomma? Vet även inte någon i mihn släkt med psoriasis, trodde detta var ärftligt!? Tacksam för svar.

Mvh

Mkt orolig

Psoriasis är en kronisk sjukdom som går i skov, vilket betyder perioder med förbättring och perioder med försämring. Vad som är känt att kunna försämra psoriasis är bl.a infektioner, stress, vissa läkemedel och alkohol. Sen blir även ca 5% av psoriatikerna försämrade av sommarsol. Det är en ärftlighet i sjukdomen, men bara 1/3 har en nära släkting med psoriasis.
Behandlingsmässigt brukar många ha god effekt av en lokal kortisonkräm (t.ex Elocon) eller lokalt D-vitaminpreparat (Daivonex). Man får en bättre effekt ifall man kombinerar med ljusbehandling med UVB (kortvågigt UV-ljus). Ca 25% av psoriatikerna har en medelsvår-svår psoriasis där denna behandling inte är tillräcklig, utan man behöver tillägg med tabletter, det man kallar systembehandling. Det man oftast använder är t.ex PUVA, Methotrexate eller Neotigason. Har Du en så besvärlig och utbredd psoriasis som Du beskriver och där nuvarande behandling inte hjälper, tycker jag Du ska söka hjälp hos en hudläkare. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!