Ange ditt sökord

Annons:

Mer finnar på sommaren

Jag har haft problem med finnar sedan tonåren. Inte förskräckligt många, men tillräckligt för att vara besvärande. Är en 26 årig tjej och det är på senare år det har blivit mer besvärande. Mitt problem verkar vara att jag får MER FINNAR PÅ SOMMAREN då vädret blir varmare. (läser alltid att "acne blir bättre på sommaren")Jag får fet hud som glänser och kliar. Finnarna (?) uppstår mest på hakan, överläppen och runt munnen, på kinderna från näsvingarna upp mot tinningarna samt en del på pannan. Stora delar av kinderna besväras aldrig av finnar utan där är huden väldigt fin. Finnarna är röda och ofta blir de gula med var. De är inte särskilt stora och jag har aldrig haft bölder. När finnen läkt ut återstår ett rött märke som tar lång tid innan det försvinner. Jag har fått behandling med dalacin-liniment som jag har använt under lång tid men finnarna kom ändå. Dalacin motverkade gula varfinnar en aning. Skinorenkräm har jag sedan också använt i ett halvår men den biter inte på finnarna. Under användning av Skinoren har jag fått fler gula finnar än vanligt. Har också problem med promaskar som inte vill försvinna. Eventuellt kan jag ha fått färre pormaskar på näsan av Skinorenbehandlingen. Får ibland på sommaren dagtid många små ofärgade knottror på pannan men som försvinner på natten och återkommer nästa dag igen.
Har också länge haft problem med att "små hål" uppstår i huden. De är inte förstorade porer utan har en mer ojämn form. Har nu många sådana hål/ärr på kindens"äpplen" trots att jag inte har haft många finnar där.
Under höst, vinter och vår har jag fortfarande problem med finnar i ansiktet men då är inte huden alls lika fet. Ett till problem som kanske kan hjälpa vid bedömningen av detta hudproblem är att jag sommartid även kan få små, små röda prickar på bröstet där huden även blir lite fetare på sommaren.
Jag är trött på att alltid kämpa med min finniga hy. Det känns som att ytbehandlingar inte hjälper vid mitt problem utan att jag skulle ha någon medicin i tablettform. Jag är dock orolig över biverkningar och udrar vilka medel som inte är så "farliga". Roaccutan verkar ju vara lovande men vilka är biverkningarna av detta om man använder det som kvinna? Jag är inte heller intresserad av p-piller.
Som sagt har jag ju inte så fet hy annat än under sommaren så jag undrar hur ett medel som Roaccutan skulle påverka mig? Jag har dock inte heller torr hy.

Jag hoppas det finns någon hjälp för ett problem som detta. (Jag har även mjälleksem i hårbotten.)

Svar till signaturen AJ
Jag bedömer av din beskrivning att du har lätt till måttlig acne av så kallad papulopustulös typ. Vid denna typ av acne fungerar ofta lokalbehandling bra och då ofta kombination av till exempel A-vitaminsyra (tretinoin) och bensylperoxid. Man får ej smörja med båda vid samma tillfälle utan den ena på morgonen och den andra på kvällen exempelvis. Hela huden i ansiktet bör behandlas. Om tablettbehandling fordras bör man försöka med tetracyklin i första hand i 3-6 månader.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: