Ange ditt sökord

Annons:

Mepiform på kejsarsnittsärr?

Jag genomgick för 3,5 månad sedan ett kejsarsnitt (bikinisnitt) och fick då tyvärr ett 15 cm långt fult ärr. Sedan ca 1 månad sedan använder jag mepiform på ärret eftersom jag hört att det skulle kunna få ärret att läka mindre fult. Fungerar mepiform?

Hej!
Publicerade data om mepiform visar att förbandet sliter mindre på huden vid borttagande, än andra preparat som man jämfört med. Ärr kan vara "fula" på flera sätt. Under första halvåret är det en naturlig del av läkningsprocessen, att ärret är rött och ibland lite upphöjt. Efter ca 6 månader kan man bedöma ungefär hur det kommer att se ut. Ärrets längd kan man inte påverka utifrån, och breddökning av ärr är också svårt att påverka även om det kanske är idé att tejpa tvärs över ärret under första halvåret. Keloid är en onormal ökning av ärrvävnad, som sker i vissa ärr särskilt på bröstets framsida. Det finns många metoder som kan fungera, men ingen helt säker. Om du fått en keloidbildning, kan en hudläkare bedöma vad som eventuellt kan göras i ditt fall.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: