Ange ditt sökord

Annons:

Melasma på nytt vid graviditet?

Hejsan.
Min son är femton månader gammal och jag fick under graviditeten melasma i hela ansiktet. Mådde mycket dåligt av det här, men som tur är så försvann de bruna fläckarna efter graviditet och i sommar har det inte varit några problem för mig att vistas i solen. Fläckarna har inte kommit tillbaka. Jag börjar nu planera för ny graviditet men är SÅ orolig att fläckarna ska återkomma. Är det stor chans att de gör det? Jag vet att jag ska undvika sol och det kommer jag naturligtvis att göra, men är det troligt att fläckarna uppkommer igen ändå?
Mvh Ann

Hej!
Risken för ny melasma varierar med hudens benägenhet att pigmentera, dvs om du är mycket ljus i grundfärg, så är risken mindre om du aktar dig för ultraviolett ljus. Ju mörkare hud (=ju mer pigment som finns i huden), desto större risk för att få melasma igen även vid minimal påverkan av UV-ljus.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: