Ange ditt sökord

Annons:

Melasma

Hej!

Jag har efter graviditet fått melasma på kinderna och överläppen. Det har bleknat under vintern men jag ser fortfarande fläckarna som mycket svaga partier. Jag är helt förtvivlad över att inte kunnna sola i framtiden. Jag har ammat tills för en månad sedan. Har läst någonstans att fläckarna ibland kan försvinna några månader efter avslutad amning eftersom hormonerna i kroppen minskar. Stämmer detta? Jag läser bland dina tidigare svar att fläckarna kan bli bestående. Är detta vanligt? Känner mig så rädd och ledsen för att aldrig mer få njuta av solen och att aldrig bli solbränd mer. Hur ska jag göra i sommar? Min sambo är från grekland och vi är där hela sommrarna. Kan jag inte vara på stranden överhuvudtaget utan att bli flammig i ansiktet? Det här blev många frågor, men jag hoppas att du kan svara mig.
MVH Linda

Melasma stimuleras framförallt av solljus förutom hormoner. När hormonerna återgår till normal nivå efter förlossning kan ibland melasma försvinna. Hur vanligt detta är vet jag faktiskt inte, men tyvärr är min egen erfarenhet av de patienter jag träffat att det ofta kvarstår viss ojämnhet i pigmentet och senare är det alltså framförallt solen som stimulerar ökat pigmentbildning. Pröva med hög solskyddsafaktor, så kallad sun-block i ansiktet, så kan du säkert vistas på stranden i Grekland i sommar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 mars, 2003 Publicerad: 5 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: