Ange ditt sökord

Annons:

Mastocitos

Hej!

Min dotter har sedan tre månaders ålder utslag av ej utstående typ på kroppen, främst ryggen och magen. De ser ut som någon typ av pigmentförändringar och är brunröda. De kliar oftast inte och hon har i övrigt inga direkta besvär av dem. Dock är de givetvis vanprydande och verkar sprida sig upp åt ansiktet.

Vi har varit i kontakt, via remiss, med en hudläkare som ställde diagnosen mastocitos. Dock visste denne ej något konkret om åkomman annat än att den inte är farlig och att den troligtvis inte försvinner innan tonåren.

Vi tycker, som sagt, att den verkar sprida sig och vi vill gärna få så mycket information om mastocitos som möjligt.

Karin är nu ett år.

Tack på förhand
/Catrine och Jimmy

Hej!
Mastocytoser är en grupp sjukdomar som karaktäriseras av att man i mikroskopet kan se en ökning av mastcellerna i vävnad, oftast huden. Mastcellerna innehåller olika ämnen, tex histamin, som de kan släppa ut i vävnaden efter olika stimulansfaktorer tex vissa läkemedel. Histamin ger upphov till bland annat nässelutslag, dvs svullnad och klåda i huden.
Av de mastocytoser som ses i huden, låter er beskrivning i första hand som urticaria pigmentosa. Vid den sjukdomen ses brunrosa fläckar i huden, oftast från några månaders ålder. Det vanligaste symtomet är klåda, fläckarna brukar svullna och ge klåda när de irriteras på något sätt. Diagnosen ställs på bas av typiska symtom och histologi (alltså ett udprov som skickas för histopatologisk - mikroskopisk - undersökning). Barnformen av urticaria pigmentosa läker ut fram emot puberteten enligt läroböckerna. Eftersom diagnosen är ovanlig, bör ni ha kontakt med en hudläkare att få diskutera diagnosen med, kontrollera henne om det verkar breda ut sig etc. Kontakta alltså hudspecialist igen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: