Ange ditt sökord

Annons:

Malignt melanom

Jag är en rödhårig, ljushyad kvinna på 50 år med många s k födelsemärken. För 10 år sedan gick jag och kontrollerade ett märke som börjat klia. Det visade sig vara malignt melanom. Det opererades bort och jag har därefter inte haft några problem. Min fråga är, hur kan jag överhuvudtaget drabbas av denna sjukdom? Jag har alltid varit mycket försiktig med solen eftersom jag bränner mig lätt. När detta inträffade tror jag inte att jag hade solat i egentlig mening på över 10 år. Har aldrig varit söderut. Eftersom jag fick sjukdomen trots försiktighet lönar det sig ju inte att vara försiktig. Man kan ju lika gärna sola intensivt.

Svar till signaturen Gittan
Det är väl känt att risken är större att utvecka malignt melanom om man är ljushyad och rödhårig med dålig pigmentbildande förmåga. Risken är också större om man har många naevi. Båda dessa faktorer beror ju på arvanlag. Det finns också sannolikt andra icke kända faktorer förutom UV-strålning och arvsanlag som påverkar utvecklingen av melanom. Jag kan ju inte hålla med om din synpunkt att man lika gärna kan sola. Du har ju behandlats med framgång för 10 år sedan och är nu frisk. Kanske hade du inte varit det med kraftig solexponering. Vem vet?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 februari, 2002 Publicerad: 12 februari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: